Agris.cz - agrární portál

Farmáři z Olomouckého kraje loni snížili výrobu masa o šest pct

21. 2. 2011 | ČTK

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje loni meziročně snížily produkci masa. Bez drůbežího ho farmáři z regionu vyrobili 25.762 tun, o šest procent méně než předloni. Produkce masa v uplynulém roce klesla i v celorepublikovém měřítku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Pokles produkce masa souvisí podle odborníků se snižující se rentabilitou chovů.

Snížení celkové výroby masa v Olomouckém kraji zapříčinil podle údajů ČSÚ zejména pokles produkce hlavní komodity regionu, vepřového masa. Zemědělské podniky ho loni vyprodukovaly 23.000 tun, meziročně o 5,9 procenta méně. V kraji se také snížila produkce hovězího a telecího masa, šla dolů o 6,8 procenta na 2758 tun. Pokles výroby vepřového masa souvisí podle odborníků s tím, že se podnikům výroba vepřového nevyplácí. Počty prasat snižují zejména farmáři, kteří nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí.

Největšími tuzemskými producenty masa byly v uplynulém roce zemědělské podniky z Vysočiny. Následovali je zemědělci ze středních Čech a Jihomoravského kraje. Farmáři z Olomouckého kraje se podíleli na celkové produkci masa v zemi 7,4 procenta.

Výroba masa loni klesla v celém Česku, snížila se o 3,2 procenta na 350.376 tun. Výrobu masa snížili farmáři ve většině krajů.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:38