Agris.cz - agrární portál

Ceny bavlny prorazily psychologickou bariéru

18. 2. 2011 | E15 on line

Ceny bavlny prolomily hranici dvou dolarů za libru poprvé v historii, textilní podniky ve snaze zajistit si dodávky přistupují na vyšší ceny. Zkušení obchodníci varují, že ceny mohou růst i nadále na nová nominální maxima. Regulace zatím omezuje pohyb cen na maximálně sedm procent denně, ale denní povolené rozpětí se má zvýšit.

Ceny bavlny, které za posledních dvanáct měsíců vzrostly o 171 procent, zneklidňují politiky, protože netuší, co inflace tažená rostoucími cenami komodit udělá s globální ekonomikou. I toto téma bude na programu dnešního a zítřejšího setkání zástupců zemí G20.

Spotřebitelské ceny oblečení rostly ve Spojených státech za leden o jedno procento, velké společnosti včetně Levi Strauss začaly promítat rostoucí ceny materiálu do konečných cen oblečení.Jen od začátku letošního roku přidaly ceny bavlny 40 procent. Z velké části je na vině stále rostoucí čínská poptávka, slabá pákistánská produkce a omezení vývozu bavlny z Indie.

Rychlým tempem rostoucí ceny bavlny ohrožují celý textilní průmysl, bavlna se za poslední tři desetiletí málokdy obchodovala za více než dolar za libru.

„Zafungovala psychologie a slepá panika na trzích a každý článek dodavatelského řetězce zvýšil cenu výše, než by bylo z ekonomického fundamentu obhajitelné,“ řekl deníku Financial Times Robert Antoshak, ředitel amerického výrobce džínů.

Ve Spojených státech se již prodala celá loňská produkce. Ceny, které se od října zdvojnásobily, se mohou zdvojnásobit znovu.


Zdroj: E15 on line, 18. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:33