Agris.cz - agrární portál

Farma masného skotu Angus z Plzeňska postaví výrobnu uzenin

21. 2. 2011 | ČTK

Největší farma masného plemena skotu Aberdeen-Angus v Plzeňském kraji začne příští měsíc v Soběsukách na jihu Plzeňska budovat výrobnu masných produktů. Z celkových nákladů 11 milionů korun získá firma Šumavský Angus 45 procent dotace z EU na rozvoj ekofarem, kterou už má schválenou. Hotová by měla být do konce léta, řekl ČTK spolumajitel Václav Silovský.

"Běží výběrové řízení, stavba potrvá tři měsíce," dodal. Výrobna vznikne ze stodoly vedle firemní steakové restaurace. Farma, která zatím poráží maso u partnerské firmy v Dehtíně, postaví ještě do dvou let svoji porážku skotu v nedalekých Vojovicích. Opět bude usilovat o dotace EU. "Vznikne ve staré zemědělské hale, kterou rekonstruujeme. Náklady odhaduji na čtyři miliony korun," řekl Silovský. Poté bude farma porážet minimálně 150 kusů zvířat ročně, nyní šest kusů za měsíc.

"Kromě párků, taliánů, špekáčků, salámů a klobás, kde je základem hovězí maso, budeme vyrábět speciální paštiky i polotovary, jako dršťkovou polévku nebo koncentrované vývary. Vše bezlepkové s kořením v biokvalitě," uvedl Silovský. Své zboží chce prodávat "ze dvora" farmy, ale nejvíce se bude soustředit na farmářské trhy v Plzni a v Praze, kde připravují sedláci celoroční prodej biovýrobků pod střechou.

Farma má restaurace v Soběsukách a v Plzni, kde je ještě fast food Angus Burger. Jeho koncept začne od března nabízet jako franšízingový projekt. "Do konce března bude hotový návrh smluv," dodal Silovský. Už dnes vzniká první pobočka v Plzni na Americké třídě a rozjednané jsou dva projekty v Praze. V restauracích už nabízí firma své výrobky. Steaková masa dodává jen do svých restaurací, i když zájem o ně je obrovský.

Farma vlastní 400 kusů plemene Aberdeen-Angus, v okolí Soběsuk spravuje 450 hektarů pozemků, z toho 80 je vlastních a zbytek pronajatých. "Stádo neustále rozšiřujeme," řekl Silovský. Letos čeká přírůstek asi 200 telat. Pokud bychom měli více pozemků, kde by se mohla pást, tak není problém si je nechat, dodal Silovský. Rodinnou farmu založil otec v roce 1997, kdy začínal s deseti kusy březích krav z Kanady.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:48