Agris.cz - agrární portál

Kompostárna otevře už v létě

23. 2. 2011 | Denik.cz

Novou kompostárnu v Blansku chtějí od června otevřít pro okolní obce i soukromníky. Nyní pro ni hledají provozovatele.

Na jaře ji otestují a v létě už do ní budou moc vozit za poplatek trávu i zbytky z kuchyně také zájemci z okolí. Léta plánovanou stavbu kompostárny biologicky rozložitelného odpadu dokončili v Blansku vloni na podzim. Nyní hledají, komu by ji mohli pronajmout k provozování. Po skončení zkušebního provozu totiž chtějí kompostárnu už od začátku letošního června nabídnout k využití také blízkým obcím i soukromníkům.

„Musíme počkat na jaro, až se nashromáždí nějaký odpad, se kterým by mohl dodavatel vyzkoušet kompostárnu ve zkušebním provozu. Na konci května by měla být zkolaudována a od začátku června už její chod zajišťovat provozovatel, kterému kompostárnu město pronajme,“ přiblížil blanenský starosta Lubomír Toufar.

Hledá se provozovatel

O pronájem kompostárny projevily podle starosty zájem už dříve Technické služby Blansko. Jejich nabídka ale neodpovídala představám města. „Záměr pronajmout kompostárnu jsme už jednou zveřejnili. Reagovaly na něj blanenské technické služby, jejich nabídka však nebyla dostatečná. Očekáváme, že provozovatel kompostárny bude městu a jeho částem nejen likvidovat odpad, ale také platit pravidelnou částku z jejího pronájmu,“ nastínil starosta.

Na provozu kompostárny v Blansku potřebují vydělat. Do její stavby se pustili v loňském roce kvůli přísnějším evropským směrnicím o likvidaci biologicky rozložitelného odpadu. Prošvihli však dobu, kdy města dostávala na podobné projekty ze Státního fondu životního prostředí devadesáti procentní dotace a tak z částky šedesáti miliónů dotací uhradí pouhých čtyřicet procent. „Část jsme zaplatili už z loňského rozpočtu, část nás ještě čeká. Očekáváme, že kompostárnu budou za určitý poplatek využívat i okolní obce a soukromníci jako třeba supermarkety nebo restaurace,“ doplnil Toufar.

Kompostárnu by využívaly i obce v okolí

Jestli budou mít o blanenskou kompostárnu okolní města a obce zájem, ukážou až částky, které budou v Blansku za likvidaci odpadu požadovat. Na zatím nezveřejněný ceník kompostárny čekají například v Rájci-Jestřebí. „O kompostárnu v Blansku se zajímáme. V Rájci se snažíme kompostovat odpad sami, až budou známy ceny kompostárny, necháme si udělat analýzu a uvidíme, co přijde levněji. Tomu, že bychom využívali kompostárnu v Blansku, se nebráníme. Sami máme projekt na kompostárnu připravený už tři roky, v Rájci ale není tolik odpadu, aby se nám vlastní kompostárna vyplatila,“ uvedl starosta Rájce Pavel Perout.

Do konce loňského roku, než v Blansku postavili vlastní kompostárnu, museli vozit odpad až do Ostrova u Macochy. „Do kompostárny se vozí veškerý biologicky rozložitelný od trávy a větví až po kaly z čistíren a rostlinných zbytků potravin. Ostrovská kompostárna přestávala kapacitně stačit a navíc nyní ušetříme i náklady na cestu,“ popsal výhody vlastní kompostárny vedoucí odboru komunální údržby blanenské radnice Miroslav Pokorný.

S tím, že v Ostrově u Macochy přijdou o dlouholetého zákazníka velikosti Blanska podle ředitele sloupského družstva Zemspolu Miloslava Mikuláška, které kompostárnu vlastní, počítali. „Odchod Blanska je pro nás sice ztráta, ale kompostárna stejně primárně slouží pro družstvo a navíc ji teď můžeme také nabídnout zájemcům z okolí,“ doplnil Mikulášek.


Zdroj: Denik.cz, 23. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:38