Agris.cz - agrární portál

Výbor: Státy EU už by neměly dotovat přímé platby zemědělcům

24. 2. 2011 | ČTK

Přímé platby zemědělcům by v reformované společné zemědělské policie Evropské unie neměly být podle sněmovního výboru pro evropské záležitosti dotovány z národních zdrojů. Výbor v dnešním usnesení označil za nevhodný záměr omezovat přímé platby podle velikosti farem a chce, aby byly dotace rozdělovány mezi členské státy spravedlivě. Stanovisko výboru je v souladu se stanoviskem vlády i zemědělských organizací.

Česko by přivítalo podle náměstka ministra zemědělství Juraje Chmiela rozdělování plateb členských státům podle výměry obhospodařované půdy, což ale řada států odmítá. Česká republika je naopak proti dalšímu přechodnému období, ve kterém by zemědělci v nových členských státech dostávali méně než farmáři ze starých zemí EU, uvedl náměstek.

Stanovení horní hranice pro velikost farem, které budou mít na platby nárok, vnímá Česko rovněž záporně, protože v tuzemsku jsou z historických důvodů velké zemědělské podniky. Česko by mohlo tratit podle dřívějších informací šest až 13 miliard korun. "Odporuje to principu reforem společné zemědělské politiky," zdůraznil Chmiel. Připomněl, že proti stanovení limitů vznikla "koalice" šesti států.

Jednotný přístup chce sněmovní evropský výbor i při rozdělování dotací na rozvoj venkova. Usnesení uvádí, že peníze by měly směřovat do členských států podle "objektivních kritérií". Celé stanovisko výboru by ještě měla potvrdit celá sněmovna.

Evropská komise v polovině loňského listopadu slíbila, že dotace budou po roce 2013 spravedlivější, ale její dokument neobsahuje téměř žádné detaily. Konečnou podobu společné zemědělské politice by měl dát zřejmě příští rok Evropský parlament.

Martin Fantyš z Agrární komora podotkl, že zemědělci žádají rovné podmínky od roku 2014, ne po roce 2013, což může být také rok 2017. Poukázal na to, že až třetina dotací ze společné zemědělské politiky jde do čistíren odpadních vod a infrastruktury obcí. Podle Fantyše by bylo správné tyto peníze oddělit, protože veřejnost zemědělcům vyčítá vysokou podporu.

Zástupci zemědělců volali rovněž po omezení administrativy. Výsledkem každé reformy společné zemědělské politiky dosud byla větší byrokracie, posteskl si Michal Pospíšil z Asociace soukromého zemědělství.


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:33