Agris.cz - agrární portál

Vinné sklepy Lechovice začaly dnes s lisováním slámového vína

24. 2. 2011 | ČTK

Vinné sklepy Lechovice chystají na trh specialitu - slámové víno z odrůdy ryzlink rýnský. Původních 840 kilogramů hroznů nechala firma vysychat několik měsíců. Sklízela je v polovině října loňského roku. Na prvních doušcích vylisovaného moštu z hroznů, které byly zavěšeny ve větraných prostorách, si zájemci mohli pochutnat dnes. ČTK to řekl jednatel firmy Ivan Kalaš.

Specialita podle něj doplňuje běžnou produkci firmy, která ročně vyrobí asi jeden milion láhví vína. "Naše vinařství se specializuje zejména na výrobu přívlastkových vín. V popředí jsou především bílá aromatická vína," uvedl Kalaš.

Slámová vína jsou specialitou. Vzhledem k technologii výroby, kdy se na jeden litr vína spotřebuje výrazně více hroznů než u klasického vína, není slámové víno levnou záležitostí. Podle dostupných statistik Národního vinařského centra se v roce 2009 v ČR vyrobilo 41 vzorků slámových vín o objemu 192 hektolitrů. Nejobvyklejšími odrůdami pro výrobu slámových vín jsou veltlínské červené rané, tramín červený, veltlínské zelené a frankovka.

V Česku se s novodobou výrobou slámového vína začalo v roce 1999. Vinné sklepy Lechovice patří k větším výrobcům. "Naším historicky nejúspěšnějším slámovým vínem je veltlínské zelené 2006. Víno s jemně muškátovou až medově lipovou vůní s kořenitou chutí si získalo i přízeň degustátorů v Evropě," uvedl Kalaš.

Vinné sklepy Lechovice hospodaří na Znojemsku na 236 hektarech vinic, které spadají do katastru čtyř vinařských obcí. V loňském roce se vinaři na jižní Moravě potýkali s výrazným poklesem úrody a nízkými výnosy. "Celkový ráz počasí měl silný vliv na kvalitu hroznů, které měly při vyšší cukernatosti vyšší obsah kyselin," uvedl Kalaš. Přes nepříznivé klimatické podmínky se podle něj mladá vína roku 2010 vyznačují svěžestí a díky vyšší kyselince "nádhernou šťavnatostí".


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:31