Agris.cz - agrární portál

Kartel drůbežářů se vrátí před antimonopolní úřad

28. 2. 2011 | Finance.cz

Případ kartelu sedmi drůbežářských firem, které dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 14,2 milionu korun, se vrátí před ÚOHS. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, když zamítl kasační stížnost antimonopolního úřadu a potvrdil tak předchozí rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Novináře o tom informoval soudce Krajského soudu v Brně David Raus.

Podle něj producenti drůbeže kartel skutečně uzavřeli, ne všichni jej ale oproti názoru ÚOHS také plnili. "V případě jednoho ze žalobců tato skutečnost podle názoru soudu prokázána nebyla," uvedl Raus. Pochybnosti soudu se týkají Zemědělského družstva Petřín.

Pokutu udělil ÚOHS drůbežářům v roce 2007, o rok později ji potvrdil. Podniky, které měly v době uzavření dohody na českém trhu asi šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50.000 kilogramů drůbežího masa, se dle úřadu v prosinci 2006 dohodly na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 Kč a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat méně než 20 korun.

Agrodružstvo Jevišovice mělo zaplatit 8,25 milionu korun, Sušárna Pohořelice 3,53 milionu. Právě tyto firmy podle ÚOHS jednání iniciovaly. Zbývajících pět firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice dostalo pokutu od 340.000 do 600.000 Kč.

Rozhodnutí úřadu i uložené sankce napadlo u soudu šest firem. "Na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nyní je, aby se zabýval realizační fází kartelu, to jest tím, kdo z jednotlivých producentů drůbeže kartel realizoval a jakým způsobem. Závěr, ke kterému dospěje, se v dalším řízení pochopitelně může projevit i na pokutách, které mohou být jednotlivým producentům drůbeže za porušení zákazu kartelových dohod uloženy," uvedl Raus.


Zdroj: Finance.cz, 28. 2. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:01