Agris.cz - agrární portál

Moravan se ve Francii poměří v řezu vinné révy se světovou elitou

1. 3. 2011 | ČTK

Po čtyřleté pauze se mezi světovou elitou střihačů vinné révy představí také český zástupce. Na mistrovství světa, které se uskuteční v pátek a v sobotu ve francouzském Albi, vyráží Marek Pšovský z Prušánek na Břeclavsku. Třikrát za sebou sice vyhrál mistrovství republiky, na světovém fóru si ale mnoho šancí nedává. Podmínky budou značně odlišné, řekl dnes ČTK Pšovský.

"Neslibuji si od toho nic víc než zajímavou zkušenost," uvedl Pšovský. Ještě nezná ani přesná pravidla soutěže. Předpokládá, že budou podobná těm českým. Porota na domácím mistrovství hodnotí počet prořezaných keřů. Násobí je pěti body a z celkového počtu odečítá za chyby v řezu. Ti nejrychlejší na domácím mistrovství, které se uskutečnilo v únoru v Bzenci na Hodonínsku, za 15 minut prořezali kolem 70 keřů vinné révy.

"Řez bude ve Francii úplně odlišný od toho, co se stříhá jinde," řekl Pšovský. Z moravských vinic je zvyklý na rýnsko-hesenské vedení, ve Francii je ve vinicích uplatňován Goyottův řez. "Tvar keře je ve výsledku odlišný, odlišná je i výška a konstrukce vinohradu," uvedl Pšovský. Sám doufá v to, že si pro něj novou techniku bude moci dopředu natrénovat. "Tréninky určitě budou, kde nám vše vysvětlí," dodal Pšovský.

Spolu s ním do Francie letí i nejlepší český junior Stanislav Škrobák z Čejkovic. Na mistrovství světa bude patrně několik stovek účastníků, z toho velká část budou Francouzi.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:21