Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor chce ujasnit podmínky prodeje půdy cizincům v EU

2. 3. 2011 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes přerušil projednávání novely devizového zákona, která má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu včetně lesů. Poslanci chtějí nejprve v příslušném podvýboru projednat podmínky prodeje půdy nejen v tuzemsku, ale i ostatních evropských zemích. Zákaz prodeje půdy si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie, výjimka skončí letos v květnu. K novele by se měli poslanci vrátit začátkem dubna.

"My se nebráníme prodeji, ale zase si myslíme, že by měla být určitá blokující opatření; minimálně, ať tu půdu kupují ti, kteří na ní hospodaří," řekl místopředseda výboru Ladislav Skopal (ČSSD). "Chceme to upravit tak, aby to bylo podobné podmínkám prodeje v ostatních státech Evropské unie," dodal. Nechal si od Parlamentního institutu zpracovat analýzu podmínek prodeje půdy v jiných zemích a v nejbližších dnech ji chce poskytnout svým kolegům.

"Nebude to žádná velká rána, která nás čeká," poznamenal zpravodaj k novele Josef Novotný (VV). Doporučil novelu schválit.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil již při projednávání předlohy v prvním čtení výjimku obsaženou v devizovém zákonu za systémovou hloupost. Česká strana na ní podle jeho názoru nic nevydělala, ale na oplátku musela přistoupit na výjimku, která omezovala české občany ve volném pohybu osob.

Navzdory omezení v zákoně však mohli cizinci půdu stejně nakupovat. "Pro nákup domu nebo zemědělských pozemků v soukromém vlastnictví tedy například stačí, aby si cizinec založil či si jednoduše koupil již předem založenou společnost s ručením omezeným nebo aby si několik cizinců založilo družstvo," uvedlo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Proti návrhu se však již objevily nesouhlasné projevy. Například šéf Agrární komory Jan Veleba ho již dříve označil za další projev trvale defenzivní agrární politiky vlády.

Rozpočtový výbor doporučil novelu schválit jen se změnou v účinnosti. Výbor pro evropské záležitosti k novele nevydal žádné doporučení, jeho členové za opozici požadovali novelu zamítnout a požádat vládu o prodloužení výjimky o tři roky.

Zemědělský výbor dnes také podpořil senátní návrh týkající se restitučních sporů. Senátní předloha zavádí lhůtu, v níž mají lidé žádat soud o vyjasnění vlastnictví k pozemkům v restitučních sporech. Jde o případy, kdy pozemkový úřad neuznal jejich vlastnický nárok k půdě. Změny tohoto verdiktu by se měli domáhat u soudu nejpozději do konce roku 2012.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:31