Agris.cz - agrární portál

Tesco může od Penty převzít tuzemské Žabky a Koruny

2. 3. 2011 | Euro

Antimonopolní úřad povolil pravomocným rozhodnutím převzetí tuzemských prodejen Žabka a Koruna holdingem Tesco. Za dohromady 128 malých obchodů zaplatí dosavadnímu vlastníkovi, skupině Penta Investments, přes jednu miliardu korun. O koupi Žabek stálo v uplynulém roce hned několik zájemců, například konkurenční Billa. Na maloobchodním trhu se úřad podrobněji zabýval třemi lokalitami na severní Moravě, kde tržní podíl přesáhne po fůzi čtvrtinovou hranici.

„Celkově lze konstatovat, že v důsledku spojení nedojde na žádné z úrovní k výraznému posílení dosavadního postavení skupiny Tesco, navíc ve všech těchto oblastech působí silná konkurence v podobě obchodních řetězců například společností Ahold, Schwarz a REWE,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Skupina Penta se nedávno zbavila také polských prodejen Žabka, kterých je v zemi 2455. Navzdory původnímu záměru, jít s polskou Žabkou na burzu, nakonec uzavřela dohodu o jejím prodeji s fondem Mid Europa Partners. Cena, za kterou fond řetězec získal, dosahuje částky 10 miliard korun.

Penta koupila polskou Žabku v roce 2007. Od té doby společnost otevřela více než 400 nových obchodů a uvedla na trh nový formát větších prodejen freshmarket. Skupina poté expandovala s Žabkou také do České republiky a přikoupila síť supermarketů Koruna.


Zdroj: Euro, 2. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:09