Agris.cz - agrární portál

Výrobci krmiv si můžou půjčit až 300 tisíc tun obilí ze Správy státních hmotných rezerv

2. 3. 2011 | MZe ČR

Vláda schválila návrh ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterým reaguje na aktuální situaci na trhu s obilovinami určenými pro výrobu krmiv. Obilí ze Správy státních hmotných rezerv můžou využít hlavně chovatelé prasat a drůbeže. Půjčka je zpoplatněná a vratná nejpozději do konce roku.

Výrobci krmiv si můžou ze státních hmotných rezerv půjčit maximálně celkem 300 tisíc tun obilovin. Všechno obilí budou muset vrátit z letošní úrody do konce roku 2011.

Výrobci krmiv se už od počátku roku 2011 potýkají s nedostatkem starších a vyzrálých obilovin vhodných pro zpracování na krmivo. Nejvíce tento nedostatek postihuje chovy prasat a drůbeže.

„Chovy prasat se dlouhodobě potýkají s problémy, proto jsme našli rychlé řešení, a to ve formě přechodného využití zásob obilovin uložených ve státních hmotných rezervách,“ řekl ministr Ivan Fuksa.

K datu 25. 2. eviduje Správa státních hmotných rezerv požadavek výrobců krmiv na celkem 100 tisíc tun krmného obilí. Z dlouhodobých zkušeností vyplývá, že požadavky na zápůjčky z hmotných rezerv budou v předsklizňovém období ještě narůstat a mohou dosáhnout až 300 tisíc tun. Právě toto množství si budou moci zemědělci vypůjčit ze skladů Správy státních hmotných rezerv.

Podmínkou půjčky je bankovní garance za cenu, za kterou v případě nevrácení půjček bude moci Správa státních hmotných rezerv obilí ze sklizně 2011 nakoupit, tak aby jí nevznikly ztráty,“ dodal ministr Fuksa.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 2. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:06