Agris.cz - agrární portál

Prazdroj končí v Polsku výrobu Pilsner Urquell, doveze ho z Plzně

2. 3. 2011 | ČTK

Plzeňský Prazdroj bude od dubna dovážet do Polska ležák Pilsner Urquell výhradně z Plzně. Pivovar končí s licenční výrobou v polských Tychách, která začala v roce 2002 kvůli nedostatečné kapacitě plzeňského pivovaru a celním bariérám na dovoz piva. Ty pominuly vstupem Polska do EU. ČTK to řekl Jiří Mareček, mluvčí Prazdroje, pro nějž je Polsko dlouhodobě třetím největším trhem.

"Pro polský trh, stejně jako pro více než 50 exportních zemí a Česko, se pivo Pilsner Urquell bude vařit výhradně v Plzni," dodal. Prazdroj v průběhu let investoval stamiliony korun do zvýšení výrobních kapacit v Plzni, a také proto důvody pro licenční výrobu pominuly. Pivovar Tychy, v jehož jedné varně se do března vyráběl Pilsner Urquell výhradně pro polský trh, dále pokračuje s vařením jiných značek. "Zařízení bude zakonzervováno pro případné další využití," dodal mluvčí.

Polsko je čtvrtým největším pivním trhem v Evropě, ročně se tam vypije 30 až 35 milionů hektolitrů piva, v ČR kolem 15 milionů hl. Po propadech prodejů v předcházejících letech, které způsobilo zvýšení spotřební daně, se loni polský pivní trh částečně stabilizoval a jeho meziroční pokles se odhaduje na jedno až dvě procenta, kdežto v ČR je odhadován meziroční pokles o osm procent. Spotřebu posledního období v Polsku ale ovlivnily zejména náročné ekonomické podmínky a nepříznivé události jako záplavy nebo tragická smrt polského prezidenta.

Prazdroj vyrábí ještě licenční Pilsner Urquell ještě v ruské Kaluze, další značky také na Slovensku a v Maďarsku. Plzeňská skupina loni uvařila v zahraničí dva miliony hektolitrů piva, meziročně o pět procent méně. Celkem prodala v Česku a v zahraničí 9,9 milionu hektolitrů piva, meziročně o šest procentní méně. Přímý export pivovaru loni vzrostl o šest procent na 840.000 hektolitrů. Z toho vývoz prémiového ležáku Pilsner Urquell se zvýšil o pět procent na 664.000 hektolitrů.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:22