Agris.cz - agrární portál

Agrární komora zvolí své vedení, jediným kandidátem je zas Veleba

3. 3. 2011 | ČTK

Agrární komora (AK) dnes v Olomouci zvolí nového prezidenta a vedení. Podle dostupných informací je jediným kandidátem na funkci dosavadní prezident Jan Veleba, který vede AK dvě volební období. Sněm má také rozhodnout o tom, jak budou zemědělci dál postupovat v případném nátlaku na vládu ohledně dorovnání přímých plateb. Účast na sněmu přislíbil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Zemědělci koncem loňského listopadu na shromáždění v pražské Lucerně oznámili, že chtějí od státu alespoň polovinu ze 4,8 miliardy korun, na něž mají na základě smluv podepsaných před vstupem ČR do Evropské unie letos nárok. V rozpočtu je však zatím na dorovnání plateb nula. Agrárníci proto s napětím očekávají dnešní Fuksovo vystoupení.

Podle Veleby agrárníci svůj požadavek trochu změnili. Chtějí, aby jim stát v rámci dorovnání vyplatil alespoň dotace na takzvané citlivé komodity ve výši 1,4 miliardy korun. Další miliardu chtějí v rámci takzvaných národních dotačních programů. "Z toho by se podpořily prasata, drůbež, prostě upadající komodity," uvedl.

Agrární komora je největší nevládní organizace zemědělců v zemi. Zastupuje 103.000 svých členů, jimiž jsou zemědělci, lesníci, potravináři, ale například také včelaři.


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 03:27