Agris.cz - agrární portál

Nová Paka hodlá u sousedů vybudovat kompostárnu

3. 3. 2011 | Denik.cz

Realizace projektu za zhruba deset milionů korun bude zahájena nejdříve v roce 2012.

Kam s větvemi, posekanou trávou, listím, senem, s přebývajícím spadaným ovocem nebo zeleninou?

Město už našlo řešení, které bude packým občanům určitě dostupné. V bývalé cihelně na území Staré Paky mezi areálem Agrochovu a firmou Vekra hodlá vybudovat komunitní kompostárnu biologicky rozložitelného odpadu.

Více nám k projektu za zhruba deset milionů korun řekl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Pyciak. „Investorem projektu bude Nová Paka, ale bude zde zpracováván biologicky rozložitelný odpad rovněž z obce Stará Paka, která poskytla vhodnou plochu. Pojem komunitní kompostárna znamená, že zařízení bude zpracovávat pouze biologicky rozložitelný odpad z území obou obcí.“

Stavba neklade zvláštní nároky na vybudování, ale neznamená to, že se jedná o levné zařízení. Část plochy zemníku bývalé cihelny bude urovnána a následně budou založeny konstrukční vrstvy živičné plochy a bezodtoká jímka na dešťové srážky.

Nová technika

Součástí stavby, která bude oplocena, bude rovněž dodávka technologických zařízení, např. traktoru, překopávače, plachty na zakrytí kompostu, štěpkovače, nakladače, kontejnerů s nosičem.

Jako nejvhodnější technologii zpracování biologicky rozložitelného odpadu navrhl projektant zařízení kompostování na volných pásových hromadách, které budou pravidelně sledovány, překopávány a podle potřeby vlhčeny. Teplotou, která bude uvnitř hromad dosahovat až 70 st. Celsia, bude zajištěno rovnoměrné a rychlé kompostování, při kterém bude eliminováno anaerobní zahnívání, které by mohlo způsobit zápach.

Okolí nebude zatíženo zápachem

Při takovém režimu kompostování za přístupu vzduchu bude zařízení sloužit vytyčenému účelu a nebude obtěžovat okolí. Z biologicky rozložitelného odpadu ze zeleně se díky této technologii stane cenný materiál pro výrobu kompostu, který bude navracen na plochy veřejné zeleně. Tím nebude přerušen koloběh živin na plochách zeleně, jako je tomu dnes, kdy je biologicky rozložitelný odpad odvážen pryč.

Žádost o dotaci

„V současné době připravujeme dokumentaci pro územní řízení, a až bude vyhlášena výzva Státního fondu životního prostředí České republiky, požádáme o finanční příspěvek z operačního programu zaměřeného na zkvalitnění nakládání s odpady. Spoluúčast Města Nová Paka bude v případě přiznání finančního příspěvku deset procent a předpokládaný termín zahájení stavby je odhadován na roky 2012 – 2013,“ řekl M. Pyciak.

Deníku to potvrdil i Vítězslav Dufek, který má na starosti zpracování žádosti o dotaci.


Zdroj: Denik.cz, 3. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:55