Agris.cz - agrární portál

Agrární komoru povede i v příštích třech letech Veleba

3. 3. 2011 | ČTK

Agrární komoru (AK) povede i v následujících třech letech její dosavadní prezident Jan Veleba. Do funkce byl dnes už potřetí po sobě zvolen na sněmu AK v Olomouci. Třiašedesátiletý Veleba stojí v čele komory od roku 2005.

Pro Velebu, který byl jediným kandidátem, hlasovalo 84 procent z téměř dvou stovek hlasujících účastníků sněmu.

"Hlavní prioritou bude vyjednat co nejlepší podmínky pro české zemědělce v rámci reformy společné zemědělské politiky po roce 2013," uvedl Veleba. Stejně důležité podle něj bude zastavení propadu živočišné výroby.

Aktuálně chtějí agrárníci bojovat proti plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty u potravin ze současných deseti na 20 procent. Kromě spotřebitelů totiž zvýšení podle Veleby zasáhne právě nejvíce provovýrobce. "Uděláme nějakou akci směrem k premiérovi," řekl nově zvolený šéf komory. Sazba daně má vzrůst už letos na podzim kvůli důchodové reformě.

Veleba na tiskové konferenci po svém zvolení pochválil ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) za jeho dosavadní jednání na půdě Evropské unie i dnes přislíbenou pomoc chovatelům prasat a drůbeže, ačkoliv pomoc chovům prasat, jejichž stavy v zemi jsou nejnižší od druhé světové války, měla přijít podstatně dříve. Fuksovy předchůdce v minulosti přitom Veleba převážně kritizoval.

Agrární komora je největší nevládní organizací zemědělců v České republice, její členové hospodaří na více než 70 procentech zemědělské půdy v zemi. Členské podniky zaměstnávají zhruba 102.000 lidí. Komora kromě zemědělců sdružuje také lesníky, potravináře, ale například i včelaře.


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 08:40