Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 3. 2011

4. 3. 2011 | Agris

Fuksa: Na dorovnání plateb má stát 1,3 mld, částka může vzrůst

Ministerstvo zemědělství má na dorovnání přímých plateb zemědělcům letos aktuálně k dispozici 1,3 miliardy korun, řekl dnes na sněmu Agrární komory (AK) ministr zemědělství Ivan Fuksa. Další stovky milionů mohou podle něj přibýt v průběhu roku. Dotace se začínají vyplácet v jeho závěru. Zemědělci loni v listopadu oznámili, že chtějí od státu alespoň polovinu ze 4,8 miliardy korun, na něž mají na základě smluv podepsaných před vstupem ČR do EU letos nárok. V rozpočtu ale byla na dorovnání plateb nula. Vyjádření komory ČTK shání.

FAO: Světové ceny potravin v únoru stouply na nový rekord

Světové ceny potravin minulý měsíc pokračovaly v růstu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Varovala rovněž, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. Index, který sleduje měsíční cenové změny u koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, dosáhl v únoru 236 bodů. Stoupl tak o 2,2 procenta z lednového rekordního maxima a zaznamenal již osmý meziměsíční nárůst za sebou, napsala agentura Reuters.

Vinaři kvůli loňské špatné úrodě zdražují až o deset procent

Špatná úroda loňského roku a nízké výnosy zdražují tuzemská vína. Shodli se na tom odborníci, které ČTK oslovila v rámci veletrhu Vinex. Některé firmy, například Bohemia sekt, Znovín Znojmo nebo Templářské sklepy Čejkovice, už ceny svých vín zvedly. Průměrně se růst cen bude pohybovat asi kolem deseti procent. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce zdražují především vinaři, kteří dodávají na trh ve velkém. „U menších firem to bude rozdílné. Ti co nezdraží, budou muset snížit marže. Zvýšení cen nevyrovná ztráty,“ uvedl Machovec.

Agrární komoru povede i v příštích třech letech Veleba

Agrární komoru (AK) povede i v následujících třech letech její dosavadní prezident Jan Veleba. Do funkce byl dnes už potřetí po sobě zvolen na sněmu AK v Olomouci. Třiašedesátiletý Veleba stojí v čele komory od roku 2005. Pro Velebu, který byl jediným kandidátem, hlasovalo 84 procent z téměř dvou stovek hlasujících účastníků sněmu. "Hlavní prioritou bude vyjednat co nejlepší podmínky pro české zemědělce v rámci reformy společné zemědělské politiky po roce 2013," uvedl Veleba.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 4. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:36