Agris.cz - agrární portál

Jakou vodu k vínu? Vinaři začali udělovat certifikát těm chuťově vhodným

4. 3. 2011 | Lidové noviny

Ne každá voda je svým složením a chuťovými vlastnostmi vhodná jako doplněk při pití vína. Z tohoto poznatku vyšli vinaři, kteří nově nabízejí výrobcům pramenitých a minerálních vod speciální certifikát.

Ten je opravňuje k užívání známky "Voda vhodná k vínu". Známka se má podle ředitele vzdělávacího projektu Vinařský Institut Petra Psotky stát pro milovníky vína vodítkem k tomu, kterou vodu si mají vybrat.

"Loni v prosinci jsme ukončili proces certifikace, pak jsme dodavatelům přírodních vod nabídli možnost nechat si vodu zhodnotit a certifikovat," řekl Psotka.

Certifikační proces je podle Psotky rozdělen do dvou základních částí, které hodnotí vodu z pohledu složení a chuťových vlastností. Komise anonymně hodnotí vodu společně se 17 vzorky vín, posuzuje například vliv vody na dochuť vína a vliv vody na víno po jejich smíchání. Dále se posuzuje svěžest, perlivost a čirost vody. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách vodavhodnakvinu.cz Podle Psotky známku, která bude mít platnost dva roky, jako první získala pramenitá voda Rajec.

Vinařský Institut je vzdělávací projekt na podporu osvěty ve vinařství a vinné kultuře, na kterém spolupracují mimo jiné Vinařský fond ČR a Asociace sommeliérů ČR.

Lidovky.cz

ČTK


Zdroj: Lidové noviny, 4. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:14