Agris.cz - agrární portál

Čína má inflaci pod kontrolou, v boji s růstem cen ale nepoleví

6. 3. 2011 | ČTK

Snaha Číny držet inflaci pod kontrolou je prozatím úspěšná, země chce ale přesto ještě omezit úvěrovou aktivitu, aby tlak na růst cen snížila ještě víc. Řekl to dnes předseda státní plánovací komise Čang Pching. Zásoby obilovin jsou podle něj dostatečné, k silnému růstu cen potravin tudíž Peking nevidí důvod.

Čang je předsedou Národní komise pro rozvoj a reformu. Ceny pro spotřebitele by podle něj měly po zbytek letošního roku zůstat stabilní a dosavadní poznatky naznačují, že v únoru inflace dokonce trochu polevila. Konečná data zveřejní statistický úřad později.

Čang se účastnil výročního zasedání čínského parlamentu, kde novinářům sdělil, že vláda bude pokračovat v ovlivňování peněžní zásoby a ve snižování úvěrové aktivity, aby přispěla ke stabilizaci cen. Objemy úvěrů se v Číně v posledních dvou letech výrazně zvýšily, původně kvůli snaze vlády podpořit za globální krize ekonomiku.

Pekingu se podle Čanga podařilo ovlivnit inflaci posílením zásob obilovin a také zlepšením "pořádku na trhu". Čína rovněž poskytla subvence nejchudším občanům, čímž také pomohla snížit tlak na růst cen. Podle Čanga ale Peking bude proti růstu inflačních tlaků bojovat i nadále.

Zásoby obilovin v Číně nyní dosahují asi 40 procent roční spotřeby, což je mnohem víc, než je zvykem ve světě. Za normální stav se považují zásoby odpovídající 17 až 18 procentům roční spotřeby.

Míra inflace v Číně se nyní pohybuje nad pěti procenty a je nejvyšší za poslední téměř dva roky. Nemalou měrou se na jejím růstu podílí právě zdražování potravin. Z toho má vláda i největší obavy, protože pokud jsou potraviny pro chudé lidi cenově nedostupné, bývá to často příčinou různých sociálních nepokojů a protivládních demonstrací. Vláda chce letos inflaci udržet kolem čtyř procent.

Růst cen potravin je ale problém všude ve světě, nejen v Číně. Například na Blízkém východě se stalo zdražování základních potravin jedním z důvodů k zahájení masových nepokojů. Statistika přitom ukazuje, že ceny potravin v únoru ve světě vystoupily na další rekord.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:02