Agris.cz - agrární portál

Ceny potravin podle organizace OSN pro výživu dál porostou

7. 3. 2011 | ČTK

Ceny potravin se budou během příštího desetiletí nadále zvyšovat. Předpověděla to dnes Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila rovněž, že počet lidí trpících podvýživou loni sice klesl na 925 milionů z rekordních 1,023 miliardy v roce 2009, ale zůstal na nepřijatelně vysoké úrovni.

Klimatické změny způsobující povodně a sucha, rostoucí poptávka po biopalivech a snahy zemí o ochranu domácího trhu by podle FAO mohly tlačit ceny potravin vzhůru a v dlouhodobém horizontu ohrozit zabezpečování dostatečných dodávek potravin.

Organizace proto vyzvala k bezodkladným koordinovaným mezinárodním opatřením k zajištění dostatku potravin. Ta by měla zahrnovat například zlepšení regulace a transparentnosti trhů či tvorbu nouzových zásob.

Vysoké a vrtkavé ceny potravin vyvolávají po celém světě rostoucí obavy. Drahé potraviny letos přispěly k nepokojům v Tunisku a Egyptě, jejichž důsledky lze vidět i v dalších zemích v severní Africe a na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Cenové výkyvy sice nejsou v zemědělství ničím novým, nedávné cenové šoky vyvolané nepříznivým počasím a rostoucím využíváním obilovin k produkci energie však podle FAO vyvolaly mimořádné znepokojení. "Existují obavy, že vrtkavost cen by se mohla zvyšovat," uvedla organizace.

FAO již minulý týden oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Současně varovala, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin.

V loňském roce trpělo 16 procent obyvatel rozvojových zemí podvýživou. Tento podíl sice klesl z předloňských 18 procent, nadále však výrazně překračuje cíl z miléniového summitu OSN. Podle toho má podíl v období od roku 1990 do roku 2015 klesnout o polovinu na deset procent.

FAO upozornila, že počet hladových by se mohl snížit o 100 až 150 milionů lidí, pokud by měly ženy v zemědělství stejný přístup k výrobním a finančním zdrojům jako muži. Zemědělská produkce v rozvojových zemích by tak podle FAO mohla stoupnout o 2,5 až čtyři procenta. "Musíme eliminovat všechny formy diskriminace žen," uvedla organizace. Její ředitel Jacques Diouf uvedl, že podpora rovnosti pohlaví je klíčová pro rozvoj zemědělského sektoru a zabezpečení dostatečných dodávek potravin.


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 22:12