Agris.cz - agrární portál

Další protivládní demonstrace v Chorvatsku, tentokrát zemědělců

7. 3. 2011 | ČTK

V různých částech Chorvatska se dnes konala celodenní demonstrace zemědělců. Svými traktory zablokovali některé hlavní silniční tahy. Požadovali, aby vláda zajistila vyšší výkupní ceny mléka a vepřového a také aby omezila ceny za pronájem půdy. V úterý a ve středu mají podle agentury APA rolnické demonstrace i s blokádami pokračovat.

Ministr zemědělství Petar Čobanković k tomu dnes novinářům řekl, že nechápe, proč jsou požadavky vznášeny právě formou demonstrace. Dodal, že jde zřejmě o součást obecné "demonstrační psychózy".

Reagoval tak na skutečnost, že jde už o třetí velkou protivládní demonstraci v posledních dnech. V neděli pochodovalo Záhřebem na 10.000 lidí, svolaných sítí Facebook, a před týdnem se konala demonstrace veteránů na podporu chorvatského vojáka zadržovaného v Bosně. V uplynulých týdnech se konaly další. Nezaměstnanost v Chorvatsku se počátkem roku vyšplhala k 20 procentům ekonomicky aktivního obyvatelstva a dosáhla nejvyšší míry za posledních osm let.

Hlavní vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) neskrývá obavy, aby trvající demonstrace nezpůsobily odklad přijetí země do EU.

Prezident Ivo Josipović to s odvoláním na prohlášení unijních činitelů popřel. Zdůraznil ale, že referendum o vstupu by nemělo být termínově spojováno s parlamentními volbami, které se mají konat letos.


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:16