Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –8.3.2011

9. 3. 2011 | Agris

Určitou pomoc ohroženému sektoru chce nyní nabídnout vláda.

Pracovní skupina švýcarského Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL) ve Fricku na základě pokusů zjistila, že geneticky modifikovaná kukuřice (Bt-kukuřice) nezhoršuje vitalitu půd. Vzhledem k tomu, že také pokusy s transgenní pšenicí nevykázaly žádná ekologická rizika, zesílila diskuse o pokračování švýcarského moratoria na genové modifikace.

Za půjčené obilí chce stát od zemědělců garance

Před několika lety dodávalo borovanské družstvo tři tisíce selat ročně obchodnímu partnerovi z Třeboně. Kvůli dlouhodobé krizi na trhu s vepřovým masem už z tohoto obchodu dnes nezůstalo nic. Odpadli i další odběratelé. „Výhled není optimistický,“ říká k tomu předseda ZOD Borovany Jindřich Kořínek. Určitou pomoc ohroženému sektoru chce nyní nabídnout vláda.

Živočišné produkci zvoní hrana - kvůli dělené DPH

Trend poklesu tuzemské živočišné produkce, který potvrdila i nejnovější data Českého statistického úřadu v rámci závěrečné bilance roku 2010, bude zřejmě dále pokračovat. Na vině přitom ani náhodou nebude ministerstvo zemědělství, ale ministerstvo financí a vegetariánští politici Věcí veřejných díky administrativní a systémové diskriminaci producentů hospodářských zvířat a výrobců potravin živočišného původu.

Dotace pro začínající farmáře letos zřejmě končí

Pokud někdo z mladších ročníků zvažuje, že začne podnikat v zemědělství, nebude zřejmě moci v příštím a přespříštím roce požádat o dotace z Programu rozvoje venkova, určeného právě na pomoc začínajícím farmářům. Letos je na tyto účely vyhrazeno zhruba 200 milionů korun. Tím se vyčerpá zbytek z celkové částky 1,4 miliardy korun, která byla pro období 2007 až 2013 začínajícím farmářům určena. Na další dvě léta již peníze nejsou.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 9. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 13:18