Agris.cz - agrární portál

V Olomouckém kraji loni vzrostla produkce cukrovky o 2,2 procenta

10. 3. 2011 | ČTK

V Olomouckém kraji loni meziročně vzrostla produkce technické cukrovky. Zemědělské podniky z regionu jí v uplynulém roce sklidily 534.694 tun, což je o 2,2 procenta více než předloni. Nárůst produkce souvisí s tím, že pěstitelé rozšířili osevní plochy této plodiny, výnosy měli nižší. Vyplývá to z definitivních údajů o loňské sklizni, které zveřejnil Český statistický úřad.

Pěstitelé z Olomouckého kraje loni sklidili v průměru 54,8 tuny cukrovky z hektaru, o rok dříve do bylo 59 tun. I přes meziroční pokles jejich výnosy převýšily loňský celorepublikový průměr, který činil 54,4 tuny cukrovky na hektar. Celkově se loni v ČR sklidilo 3,06 milionu tun této plodiny.

Technická cukrovka loni zabírala v Olomouckém kraji plochu 9766 hektarů, což bylo meziročně o 900 hektarů více. Rozšíření plochy s cukrovkou v kraji souvisí podle odborníků s jejím průmyslovým zpracováním na biolíh. "Pěstitelé našli nový odbyt," řekl už dříve ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč.

V dlouhodobém srovnání se však v regionu pěstuje cukrovky výrazně méně. Například v roce 2003 v kraji zabírala 16.364 hektarů. Největší pokles nastal mezi roky 2006 a 2007. K redukci tehdy zemědělce z kraje přimělo zejména rozhodnutí o uzavření cukrovarů společnosti Eastern Sugar. Firma měla v Olomouckém kraji závody v Kojetíně na Přerovsku a Němčicích nad Hanou na Prostějovsku.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:16