Agris.cz - agrární portál

Certifikace původu u zpracovaných vajec včetně analýzy na obsah dioxinů

11. 3. 2011 | APIC-AK

S cílem zvýšení transparentnosti u původu zpracovaných vajec nabízí ve Spolkové republice Německo od začátku roku 2011 Společnost pro kontrolované alternativní chovy a její kontrolní systém KAT certifikaci pomocí kontrolní pečeti již také u zpracovaných vajec.

Nová pečeť „Původ vajec – kontrolováno KAT“ je určena pro potraviny, při jejichž výrobě prokazatelně nebyla použita vejce z klecových chovů. Tato pečeť, která se přímo vyznačuje na obaly jednotlivých výrobků nabízí spotřebitelům stejnou transparentnost a zpětnou dohledatelnost původu potraviny, jako je tomu při přímém nákupu vajec.

Kontrolní systém je založen na kontrole pohybu výrobních šarží (s pomocí databanky) v uzavřeném řetězci. Nabídka funguje jedině tehdy, pokud je celý výrobní proces od drůbežárny až po továrny na výrobu sušenek nebo těstovin zahrnut v jednom systému, protože jen tak je možné zaručit původ potravin v jednotlivých výrobních stupních.

Všichni účastníci jsou povinni dodržovat kritéria systému, mj. jsou předepsány i každoroční analýzy vajec na obsah dioxinů. Stejná pravidla certifikace platí i pro vejce zahraniční provenience.

Na rozdíl od volného zboží, jehož původ je již možné díky vytisknutému číslu jednoznačně identifikovat, u zpracovaných vajec se jedná o dosud první takový průkaz původu. Tento počin bude vyvíjet stoupající tlak na německý zpracovatelský průmysl, aby také při výrobě potravin používal vejce pouze k ekologických, volných nebo podlahových chovů poté co obchodní sféra v zemi mezitím téměř úplně při prodeji konzumních vajec vytěsnila z regálů vejce od nosnic z klecových chovů.


Zdroj: APIC-AK, 11. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:29