Agris.cz - agrární portál

Aignerová:Agrární dotace mají být jen pro aktivní farmáře

11. 3. 2011 | ČTK

Agrární dotace by měli do budoucna mít právo pobírat pouze aktivní zemědělci, řekla dnes po jednání s českým ministrem zemědělství Ivanem Fuksou německá ministryně stejného resortu Ilse Aignerová. Německo je při reformě společné zemědělské politiky EU podle Aignerové také, stejně jako Česko, proti stropům pro přímé platby vyplácené na hektar zemědělské půdy, které by znevýhodnily velké farmy.

Jednání o podobě společné zemědělské politiky po roce 2013 jdou do finále. Konečnou podobu by společné zemědělské politice měl ještě letos dát Evropský parlament. Loni na podzim zveřejněný návrh Evropské komise je podle českých nebo slovenských zemědělců ale zatím příliš vágní, a proto nelze s jistotou říct, že účinně odstraní současný nerovný stav. Zemědělci ze zemí, které do unie vstoupily v roce 2004 a později, totiž na dotacích pobírají méně peněz, než jejich kolegové z původních členských zemí.

"Každé dotace by se měly vázat na obhospodařování té plochy. A byli jsme si také zajedno, že letiště nebo golfové hřiště nemůže být zemědělskou plochou s dotací," uvedla dnes německá ministryně. V některých případech v minulosti totiž nemalé dotace inkasovaly také subjekty, které neměly ze zemědělstvím nic společného.

Jak loni napsala agentura DPA například v Dánsku v roce 2009 vyinkasoval peníze biliárový klub (na pivo a nealkoholické nápoje) a spolek harmonikářů. V Nizozemsku si zemědělskými dotacemi pomohly rychlobruslařský stadion, amsterdamské letiště Schiphol a amatérský fotbalový klub Sint Maarten.

Evropská komise v polovině listopadu mimo jiné slíbila, že dotace budou po roce 2013 spravedlivější, ale její dokument neobsahuje téměř žádné detaily. Zemědělcům z nových zemí tak nedává jistotu, že platby se skutečně srovnají. Podle dřívějších informací se ale zejména Francie a Německo snaží prosadit, aby Evropská unie i v budoucnosti vyplácela zemědělcům z nových členských států méně peněz než těm ze starých členských zemí. Ministři zemědělství obou zemí argumentují tím, že stejná výše dotací by neodrážela ekonomickou realitu, protože východoevropští farmáři mají údajně nižší výrobní náklady.


Zdroj: ČTK, 11. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:41