Agris.cz - agrární portál

Spojené státy naléhají na realizaci dohod o volném obchodu

14. 3. 2011 | APIC-AK

Ratifikované dohody o volném obchodu s partnerskými zeměmi chtějí nyní USA konečně naplnit.

Vláda Spojených států se snaží konečně nechat vstoupit v platnost dohody o volném obchodu s partnerskými zeměmi uzavřené v průběhu funkčního období prezidenta George W. Bushe. Americký zmocněnec pro obchod Ron Kirk před nedávnem oznámil, že nejpozději v březnu předloží Kongresu Spojených států návrh na realizaci dohody o volném obchodu s Jižní Koreou. Sjednaná liberalizace obchodu se Soulem představuje pro americké chovatele hospodářských zvířat a pěstitele příslib nových impulsů ve vývozu komodit.

Komplikovaná dohoda o volném obchodu s Kolumbií byla nakonec ratifikována v roce 2006. Podle sdělení odbytové organizace US Wheat Associates chce Kirk nyní z podnětu prezidenta Baracka Obamy intenzivně jednat s Kolumbií a rovněž s Panamou o vyjasnění některých dosud otevřených otázek. Kolumbie je největším jihoamerickým odběratelem americké pšenice.

Po klidovém stavu v první polovině funkčního období prezidenta Obamy tyto iniciativy znamenají změnu pohledu na věc. V rámci snah o liberalizaci obchodu na regionální úrovni jedná Washington o tzv. transpacifickém partnerstvím se Singapurem, Chile, Novým Zélandem, Bruneí, Austrálií, Peru, Malajsií a Vietnamem. Během rozhovorů by mělo dojít ke sjednocení vzájemných stanovisek do listopadu 2011. Naopak scházejí další impulsy v kole jednání Světové obchodní organizace (WTO) v Doha, kde jsou USA považovány za brzdu. (AgE)


Zdroj: APIC-AK, 14. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:41