Agris.cz - agrární portál

Lipová obnoví rybníky zničené velkou vodou

14. 3. 2011 | Denik.cz

S následky loňské povodně se ještě nějakou dobu bude vyrovnávat Lipová. Obec se mimo jiné na rekonstrukci místních rybníků, které poškodila velká voda.

„Chceme je obnovit prostřednictvím dotací z tří podaných projektů. Jde o obnovu dvou lipovských vodních ploch a rybníků v osadě Liščí. Jestli se svými žádostmi uspějeme, to se dozvíme nejdříve tak za měsíc. Rekonstrukce každého rybníka si vyžádá okolo tří milionů korun. Bez získané dotace by své plány obec uskutečnit nemohla,“ uvedl starosta Pavel Svoboda.

Kromě náprav škod způsobených povodněmi se Lipovští chtějí pustit do nových investic, které mají prospět přírodě a životnímu prostředí v katastrálním území obce. Směřují k tomu další projekty.

„Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a Povodím Ohře chceme v centrální části obce vybudovat biocentrum. Po terénních a dalších úpravách by na vymezené, asi šestihektarové ploše byly vysázeny stromky, které jsou pro naši krajinu typické. Zejména tedy lípy, vrby a olše. Jde o nivní louku, na které by rostly i petrklíče a další květena,“ řekl lipovský starosta.

Součástí biocentra, které by svojí rozlohou a zaměřením patřilo k ojedinělým přírodním plochám v republice, se mají stát i umělé tůňky a podmáčené pozemky. Ty by vytvářely vhodné podmínky pro populaci obojživelníků a dalších živočichů. Projekt biocentra si má vyžádat okolo dvaceti milionů korun.

Unikátní projekt biocentra

– rekonstrukce jednoho rybníka si vyžádá asi tři miliony korun

– bez dotací obec obnovu rybníků neuskuteční

„Na obnovu zeleně se chceme zaměřit komplexně v celé obci. Plánujeme úpravy místních parčíků a výsadbu dalších stromů. Samozřejmě se bude jednat zejména o lípy a stávající památkově chráněnou lipovou alej bychom chtěli nějakým způsobem renovovat. Jde o plány, které si vyžádají osm až deset milionů korun,“ vysvětlil Pavel Svoboda.

Těmito a dalšími aktivitami se Lipová snaží vytvářet příjemné prostředí pro rozvoj turistického ruchu. Návštěvníky by měla v budoucnu vítat upravená obec plná zeleně.

Vkladem Lipové pro lepší životní prostředí je i postupné odkanalizování obce. Loni skončila první část druhé etapy a letos chce lipovská radnice požádat o další dotační peníze na dokončení kanalizace směrem na Liščí.

„Chceme mít zdejší vodní toky čisté, zatím do nich pořád teče dost splašků,“ dodal starosta Svoboda.


Zdroj: Denik.cz, 14. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 11:49