Agris.cz - agrární portál

Ekozemědělci kritizují plán AK na zvýšení počtu pasených zvířat

14. 3. 2011 | ČTK

Ekologickým zemědělcům se nelíbí záměr Agrární komory (AK) na zvýšení minimálních limitů pro chovy hospodářských zvířat na trvalých travních porostech. Podle dnešního vyjádření PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců může povinná intenzifikace chovu ohrozit rozvoj ekofarem v Česku. Plocha ekologicky obhospodařované půdy by přitom měla podle vládou schváleného plánu do roku 2015 vzrůst o třetinu na 15 procent veškeré zemědělské půdy v zemi. Prezident AK Jan Veleba ale upozornil, že zmiňovaný návrh se biofarem vůbec netýká.

Komora podle ekofarmářů požaduje navýšení limitu povinného zatížení zemědělské půdy ještě letos z 0,2 na 0,35 takzvané velké dobytčí jednotky (VDJ), která představuje 500 kg živé váhy zvířete, na hektar trvalých travnatých porostů a od roku 2012 na 0,5 VDJ/ha trvalých travních porostů.

Svaz s návrhem intenzifikace chovů nesouhlasí. V horších případech by prý změna mohla připravit zemědělce hospodařící v takzvaných znevýhodněných, nejčastěji horských, oblastech o podpory a tím i o živobytí.

"Důrazně se ohrazujeme proti snaze AK zasahovat do problematiky ekologického zemědělství touto cestou, neboť AK ekologické zemědělce v podstatě nezastupuje, ale naopak se snaží o přesun finančních prostředků z podpory ekologického zemědělství na komodity, na které zrovna potřebuje, viz. podpora prasat, mléčného skotu a podobně, což rozhodně nelze považovat za koncepční kroky," uvedla manažerka svazu PRO-BIO Kateřina Nesrstová. Dodala, že ekofarmáři jsou ochotni ke kompromisu, kterým pro ně je 0,3 VDJ na hektar.

Nesrstová soudí, že i menší navýšení může znamenat problém zejména pro farmy hospodařící ve výšce okolo 1000 metrů, které sekají porosty jen jednou ročně a není možné tak velké množství skotu uživit.

Veleba považuje kritiku za neopodstatněnou. Limit 0,5 VDJ od příštího roku označil za příliš vysoký a o tempu růstu stavů zvířat by se podle něj mělo dále jednat. "Růst by nešel zajistit přirozeným rozšířením stád, to by šlo zajistit jen tím, že by (zemědělci) zvířata přikupovali. V tom případě by tu nebyl ani dostatek zdrojů dobytka," uvedl Veleba. Zároveň upozornil, že konečné slovo k návrhu bude mít ministerstvo zemědělství.

Limit povinného minimálního zatížení zemědělské půdy byl zaveden v 90. letech jako pojistka, že dotace na půdu budou pobírat skutečně jen aktivní farmáři, chovatelé. PRO-BIO svaz upozornil, že v řadě zemí EU je tento limit s ohledem na přírodní podmínky nižší. Například v Irsku je 0,15, ve Franci, Velké Británii a Itálii je limit 0,1 VDJ/ha.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO LIGY, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.

Počet ekologických zemědělců v ČR se loni zvýšil téměř o třetinu na více než 3500 zemědělců. Plocha půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství vzrostla meziročně téměř o 50.000 hektarů a její podíl na veškeré zemědělské půdě přesáhl 10,5 procenta. Největší podíl na ekozemědělství (82 procent) mají v Česku dlouhodobě trvalé travní porosty, sloužící převážně k pastevnímu chovu dobytka.


Zdroj: ČTK, 14. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:10