Agris.cz - agrární portál

Káva na Slovensku zdraží,zpracovatel ohlásil zvýšení o 30 procent

15. 3. 2011 | ČTK

Ceny kávy na pultech slovenských obchodů v nejbližších měsících zřejmě výrazně stoupnou. Největší výrobce a zpracovatel kávy a čaje v zemi, společnost Baliarne obchodu Poprad (BOP), dnes ohlásil, že od května zdraží kávu v průměru o 30 procent. Firma tento krok odůvodnila rostoucíma cenami komodity na světových trzích.

Pražená káva v prodejnách na Slovensku po několikaročním zlevňování skokově zdražila už v roce 2006, a to meziročně o 40 procent. Slováci na to tehdy zareagovali téměř čtvrtinovým poklesem její spotřeby, která se však později dostala na předchozí úrovně. Stogramové balení pražené mleté kávy loni podle údajů Statistického úřadu přišlo na 0,81 eura (19,70 Kč). V porovnání s rokem 2009 se ceny v obchodech nezměnily, oproti roku 2006 však byly vyšší o více než pětinu.

"Cenu kávy jsme neměnili uplynulé tři roky. Současná situace na světových trzích je však velmi těžká a pro naší společnost by bylo likvidační, pokud bychom cenu neupravili," uvedl marketingový ředitel BOP Viliam Matušek.

Každý Slovák ročně spotřebuje přes tři kilogramy pražené zrnkové kávy. BOP kontrolují asi 40 procent slovenského trhu s kávou.

Společnost uvedla, že káva na světových trzích zdražila v posledních měsících o 110 procent na nová historická maxima. Tento vývoj prý způsobila slabá úroda a politické nepokoje v zemích, jež patří k největším producentům kávy, k zdražení údajně přispěl i nákup komodity investičními fondy.

Na Slovensku podobně jako v jiných zemích v posledním období zdražují zejména potraviny. Meziroční míra slovenské inflace se v únoru vyšplhala na dvouleté maximum 3,3 procenta.


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 02:12