Agris.cz - agrární portál

V Č. Budějovicích, Táboře a Písku budou farmářské trhy

15. 3. 2011 | ČTK

V Českých Budějovicích, Táboře a Písku mohou lidé letos poprvé vyrazit na farmářské trhy. Města se tím chtějí pokusit obnovit tradici bývalých jarmarků. ČTK to zjistila od pořadatelů trhů a zástupců radnic.

V Českých Budějovicích se lidé mohou poprvé na farmářský trh vypravit ve středu 30. března na náplavce u Dlouhého mostu. ČTK o tom informoval Jan Liszner z pořádající společnosti. Organizátoři počítají s tím, že trhy se budou konat vždy ve středu ve čtrnáctidenních cyklech od 08:00 do 17:00. "Odhadujeme, že by se za ten den vždy mohlo na trhu objevit až pět tisíc nakupujících," řekl Liszner.

Farmářské trhy chtějí zavést i v Písku. Radní už schválili nový tržní řád. Produkty pěstitelů či chovatelů se budou prodávat v lokalitě Na Bakalářích, kde už tržiště funguje. Farmářské trhy se budou konat vždy ve středu od 7:00 do 18:00, uvedl písecký starosta Ondřej Veselý.

Obyvatelé města by podle něj zájem o trhy měli, na druhou stranu je prý obtížné sehnat dostatek trhovců. Trhy zatím bude organizovat město. Starosta by nebyl proti, kdyby se jich ujal jiný subjekt.

V Táboře počítají s tím, že se farmářské trhy budou konat na sídlišti Nad Lužnicí v areálu Komora. Podle starosty Jiřího Fišera by první termín mohl být v neděli 17. dubna. Město na ně bude přispívat pořádající agentuře částkou do 20.000 korun měsíčně.

Fišer uvedl, že vedení radnice úmyslně rozhodlo o místě konání na sídlišti Nad Lužnicí, přestože by se trhy svým stylem více hodily do centra starého města. "Ale chceme tím nabídnout zajímavou akci do lokality, kde žije přes 10.000 obyvatel," řekl Fišer.

O farmářských trzích uvažují také například v Jindřichově Hradci, ale podle tajemníka městského úřadu Karla Přibyla zatím vedení radnice v tomto směru o ničem konkrétním nerozhodlo.

S pořádáním farmářských trhů mají v jižních Čechách zkušenosti zatím spíš jen v obcích. Podobné akce zavedli v minulých letech například v Rudolfově u Českých Budějovic nebo v Chlumanech na Prachaticku.


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:21