Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 3. 2011

17. 3. 2011 | Agris

Mladí chtějí podnikat v zemědělství, pomůže dotace

Více jako polovina lidí, kteří pracují v zemědělství, jsou starší pětačtyřiceti let. Jedná se o oblast, kde je průměrný věk velmi vysoký. Evropské dotační programy a také podpora vlády a Sdružení mladých agrárníků by měla tento stav postupně změnit. „České republika má dlouholetou zemědělskou tradici a naší snahou je tento obor mezi mladými udržet a hlavně jim nabídnout vhodné podmínky. Podpora mladých zemědělců byla už za minulé vlády označena za prioritní.

Sněmovna podpořila snazší domácí porážky skotu

Chovatelům svitla šance, že budou moci porážet ve svých hospodářstvích skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z faremního chovu. Tato zvířata musí v současné kvůli porážce putovat na jatka. Farmáři je také mohli usmrcovat u sebe jen tehdy, pokud šlo o maso pro jejich domácí spotřebu. Změnu přináší novela zákona o veterinární péči, kterou dnes v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna. Podle návrhu bude muset chovatel nahlásit každou domácí porážku těchto zvířat sedm dní předem krajské veterinární správě.

Očima ekofarmáře: V hypermarketu by maso ani zeleninu nekoupil. Umí si totiž vyrobit vlastní

Levně a rychle nebo pomalu a přirozenou cestou? Ekologičtí zemědělci rozhodně nelámou rekordy v množství vyrobených produktů. Jako jedni z mála se totiž inspirují zemědělstvím našich předků, které pod tlakem obchodních řetězců pomalu upadá. Ekofarmáři však mají podle svých slov v rukávu jiný trumf - úctu k zákonům přírody. Další díl pořadu Náš venkov na České televizi se dívá na svět očima ekofarmáře a Bio-info.cz jej vřele doporučuje.

Vyjádření SZPI k případu radioaktivní kontaminace v Japonsku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), jako jedna ze složek radiační monitorovací sítě v ČR, v těchto dnech v souvislosti s nedávným únikem radiace v Japonsku velmi bedlivě sleduje situaci na trhu s potravinami. V nejbližších dnech budou inspektoři SZPI ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel odebírat vzorky potravin u zásilek původem z Japonska, u kterých bude dovozci požádáno o jejich uvolnění do volného oběhu na území ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 17. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:58