Agris.cz - agrární portál

Šest organizací žádá MZe o odložení vypsání tendrů LČR na červen

17. 3. 2011 | ČTK

Šest organizací, převážně z prostředí dřevozpracovatelského průmyslu a lesnictví, dnes vyzvalo dopisem ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS), aby odložil vypsání velkého tendru na práce ve státních lesích v roce 2012 až na červen. Podle Fuksy má být naopak vypsán již do konce března. Signatáři dopisu také požadují neodkladné zahájení diskuse k dopadům dlouhodobé hospodářské koncepce státního podniku Lesy České republiky, takzvané Dřevěné knihy, na jejíž základě mají být tendry vypsány, do lesnicko-dřevařského sektoru.

Pod dopisem jsou podepsány Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů, Asociace českých nábytkářů, Klastr českých nábytkářů, ale také Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR a Svaz českých a moravských výrobních družstev. Signatáři uvádějí, že jejich členské podniky celkem zaměstnávají 120 tisíc lidí a dosahují 70miliardového ročního obratu. Některé podniky jsou však členy více podepsaných organizací. "Důvodem jsou vážné obavy členů platformy z negativních dopadů realizace Dřevěné knihy do podnikání v oblasti lesnických služeb a dřevozpracujícího průmyslu, tedy i do zaměstnanosti v lesnicko-dřevařském sektoru," stojí ve společné tiskové zprávě. I v případě pozdějšího vypsání tendrů podle autorů nehrozí, že by LČR nestihly podepsat z budoucími vítězi do 1. ledna 2012 smlouvy vzešlé z tendrů.

Signatáři se bojí zejména budoucího vzniku regionálních monopolů lesnických společností, ale také dalšího růstu cen dříví a následné ztráty konkurenceschopnosti domácích dřevozpracujících firem na zahraničních trzích. To by podle nich v konečném důsledku mohlo vést k likvidaci živnostníků a menších a středně velkých firem v lesnicko-dřevařském sektoru. Upozorňují také na to, že Dřevěná kniha nebyla vládou schválena, pouze vzata na vědomí. Nemá prý oporu ani v oficiální lesnické politice státu, stanovené v Národním lesnickém programu, ani v stále chybějícím zákoně o obhospodařování státních lesů.

Například vedení Asociace českých nábytkářů se obává, že kvůli vypsání velkých tendrů a následnému vzniku monopolů lesnických firem ještě více vzroste na tuzemském trhu cena dřeva, která se již nyní zvýšila o zhruba deset procent. Nábytkářské firmy by pak podle asociace musely dovážet dřevo z okolních zemí, anebo jeho vyšší cenu promítnout do cen nábytku, který je v průměru ze 40 procent tvořen právě dřevenými díly.

Kritici proto ministra žádají o dopracování analýz, například k tomu, jak Dřevěná kniha ovlivní zaměstnanost. Chtějí také zodpovědět jak bude fungovat zásobování menších firem dřevem. Prodej dřeva přes burzu, což má být jedna z variant, jak mají mít možnost dřevo nakupovat, se totiž prý již dnes ukazuje jako nefunkční. Chtějí také, aby koncepce znemožňovala "otrocké" zaměstnávání zahraničních dělníků prostřednictvím pracovních agentur. Na němž tratí stát i tuzemští podnikatelé, živnostníci a zaměstnanci. O této praktice v posledních týdnech opakovaně informovala tuzemská média.

Dřevěná kniha počítá s každoročním vypisováním pětiletých tendrů na těžbu ve státních lesích s tím, že se budou konat vždy jen na pětině území. Původní návrh počítal s desetiletými tendry na desetině území. Tendry mají mít podobu takzvaných nekomplexních zakázek. Jejich vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej sami i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva ovšem budou muset nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Jedna desetina území má být vyhrazena pro malé těžaře.

Dokument čelí kritice od svého zveřejnění v závěru loňského roku. Bouřlivé diskuse provázely také jeho schvalování vládou, která jej začátkem února po opakovaném projednání s několika úpravami pouze vzala na vědomí. Koncepci kromě menších dřevařských firem, ekologů a soukromých vlastníků lesů kritizuje také opozice. Materiál naopak podporuje třeba Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR (SPLH).


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 05:09