Agris.cz - agrární portál

Zemědelci již začali se setím

18. 3. 2011 | Deník Litoměřicka

Minimálně deset dní oproti loňskému roku mají náskok zemědělci na Litoměřicku se setím jarních plodin.

Teplejší počasí v uplynulých dnech jim dovolilo pustit se do setí jarního ječmene a dalších plodin. „Kromě ječmene sejeme hrách a špenát. V podstatě máme zaseto, teď bychom potřebovali vláhu,“ říká Jan Jenčík, hlavní agronom bohušovického Agrokomplexu, který pěstuje zeleninu na sedmi stech hektarech v okolí Bohušovic, Prosmyk a Mlékojed.

Bohušovičtí budou letos mírně navyšovat plochy oseté zeleninou.

„Jde o zeleninu pro průmyslové zpracování, například dřeňový hrách pro konzervárny a podobně. Nadále u nás zůstává pěstování zeleniny dominantní,“ vysvětlil agronom.

Někteří zemědělci si příliš nepochvalují závěr zimy, stejně je na tom i Jan Jenčík: „Problémové byly nedávné holomrazy a sucho, odnesla to u nás řepka.

Snad se ještě vzpamatuje po deštích, ale hrozí, že budeme muset zaorat třetinu z celkové plochy sedmdesáti hektarů na které řepku pěstujeme,“ dodává agronom.


Zdroj: Deník Litoměřicka, 18. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:50