Agris.cz - agrární portál

Veterináři nezjistili na Plzeňsku závady prodeje syrového mléka

18. 3. 2011 | ČTK

Žádné významnější hygienické nedostatky nezjistila loni ani letos Krajská veterinární správa Plzeňského kraje (KVS) u automatů na čerstvé i šetrně pasterované kravské mléko, ani ve farmách, kde si lidé kupují syrové mléko ze dvora. Správa provedla 39 kontrol hygienického a technického stavu prodejního zařízení, údržby, sanitace i zacházení, řekl ČTK ředitel KVS Richard Bílý.

"O kvalitě potraviny svědčí také vyhovující laboratorní výsledky 14 odebraných vzorků mléka na přísná kritéria patogenních i indikátorových mikrobů. České chovy krav jsou, co se týče jejich zdraví, ve velice příznivém stavu, což je zárukou zdravotně nezávadných produktů," dodal. Podle Bílého je při dodržení obecně známých pravidel zacházení se syrovým mlékem jeho rizikovost zanedbatelná. Pasterované i kysané mléko jsou "zpracovávány v kvalitních provozovnách kontrolovanými procesy, a proto jsou zdravotně naprosto bezpečné". "Vzhledem k těmto výsledkům i přednostem čerstvé přírodní potraviny od výhradně domácích farmářů jim veterináři podávají pomocnou ruku," dodal. Podle KVS se čerstvé syrové i šetrně pasterované mléko prodává v regionu, podobně jako v jiných oblastech Česka, stále úspěšně. "Počet mlékomatů roste," řekla hygienička KVS Daniela Machatá.

V Plzeňském kraji je nyní šest stacionárních automatů na syrové mléko - v Nepomuku, Klatovech, Domažlicích, Kralovicích, Staňkově a Sušici. Pojízdný mlékomat jezdí na pěti prodejních okruzích v krajském městě a okolí. Automat na kysané mléko je v Klatovech a na šetrně pasterované mléko jich je pět, z toho čtyři v Plzni a jeden v Líních na severu Plzeňska. V 19 mléčných farmách, převážně v malých obcích, si mohou lidé koupit syrové mléko přímo na dvoře. "Počet farem nabízejících prodej ze dvora je zhruba rok konstantní, nejvíce jich je na Plzni-jihu a na Klatovsku, což jsou tradiční agrární okresy," vysvětlila Machatá.

Všechny stabilní mlékomaty v Plzni provozuje od loňského prosince farma Milknatur z Líní. "Prodeje předčily očekávání a pravidelně nám chodí kladné ohlasy od zákazníků. Proto jsme od ledna začali připravovat instalaci dalších zařízení," řekl šéf farmy František Sikyta.

Čerstvé mléko v přirozeném stavu je podle Bílého jednou z nejdůležitějších potravin, pro svůj obsah bílkovin, vitaminů, enzymů a minerálních látek, a to nejen pro děti a rekonvalescenty. "Jeho příjemná chuť a vůně jej významně pozvedají nad mléko s průmyslově upravenou tučností nebo trvanlivostí," dodal.


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:54