Agris.cz - agrární portál

Jihočeští rybáři začali tento týden s jarními výlovy

21. 3. 2011 | ČTK

Jihočeští rybáři začali tento týden s jarními výlovy. Na některých vodních plochách led roztál teprve nedávno, a tak musel být mnohde začátek výlovů zhruba o týden posunut. Kvůli delší zimě a dlouhou dobu zamrzlým vodním plochám většinou počítají s většími úhyny ryb. Vyplynulo to z ankety ČTK.

Druhý největší producent ryb v zemi, Rybářství Kardašova Řečice, má v plánu vylovit 70 až 80 rybníků. Výlovy budou trvat do 10. května. Celkem rybářství obhospodařuje zhruba 450 rybníků. Vylovit by měli zhruba 130 tun ryb, o něco méně než loni, uvedl výrobní ředitel Ladislav Štercl. Zhruba polovina půjde na domácí trh, obvykle to bývá zhruba čtvrtina.

Rybářství letos řeší nedostatek vody. Zima byla chudá na srážky a v mnoha rybnících lovených na podzim voda stále chybí. Totéž hrozí i při jarních výlovech, uvedl Štercl. Jarní výlovy musí proto pečlivě zvažovat a případně ryby lovit z volné vody, aniž by museli vodu z rybníku vypustit.

Rybám neprospělo, že byly čtyři měsíce pod ledem. Kvůli tomu někde čekají větší úhyny. V Kardašově Řečici budou mít větší ztráty zřejmě i kvůli vydrám. Jejich populace se zvýšila a kvůli kormoránům, kteří decimují stavy menších ryb na tekoucích vodách, se vydry stěhují k rybníkům, dodal Štercl.

Také největší producent ryb v zemi, Rybářství Třeboň, loví rybníky od tohoto týdne, a to až do konce dubna. Od 28. března budou lovit rybník Svět. Plánují vylovit zhruba 200 tun tržních ryb, více než loni.

Společnost Blatenská ryba začala s výlovy zhruba o týden později než v minulosti. Více než 50 rybníků budou lovit do 21. dubna, uvedl Karel Nusl. Tržních ryb by měli mít stejně jako v minulých letech, tedy kolem 120 tun. Většina z nich půjde na export. Zájem o ryby je například v Německu, kde je jedí v době masopustu, kdy dodržují půst, doplnil Nusl.

Společnost Lesy a rybníky České Budějovice bude lovit čtyři rybníky, začne až příští týden. Počítají s produkcí kolem sedmi tun tržní ryby, část půjde do prodeje, zejména na export, zbytek nasadí do sportovních revírů, uvedl Pavel Oberreiter. Podle něj byla zima příznivější než ta minulá a nepočítá proto s výraznějším úhynem ryb. Na rybnících byl sice led, ale bez sněhové pokrývky, mohlo jím tak do vody procházet světlo potřebné k tvorbě kyslíku, dodal.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:38