Agris.cz - agrární portál

Na jihovýchodě Bulharska bylo zjištěno další ohnisko slintavky

22. 3. 2011 | ČTK

Na jihovýchodě Bulharska bylo objeveno další ohnisko slintavky a kulhavky. Stalo se tak jen den předtím, než měla Evropská komise podle očekávání uvolnit opatření, která v oblasti kvůli předchozím případům tohoto infekčního onemocnění sudokopytníků platí. Informovala o tom dnes zpravodajský server BalkanInsight.com.

Nemoc veterináři zjistili u krav na farmě ve vesnici Kirovo nedaleko tureckých hranic. V rámci prevence bude vybito přes 140 zvířat. Podle odborníků se nákaza na chovný dobytek mohla přenést z divoké zvěře, protože usedlost je v zalesněné oblasti a krávy se zde pasou volně.

Zdroj infekce určí genetické testy, které provedou laboratoře Evropské unie. Bulharské veterinární úřady mezitím oblast rozdělily na dvě části a vyhlásily zde zvláštní režim . V první části, která je vymezena tříkilometrovým okruhem od ohniska, budou vybita všechna zvířata. V okruhu deseti kilometrů pak zbývající zvířata veterináři otestují.

První případ této nemoci zaznamenalo Bulharsko poprvé od roku 1998 letos v lednu. Nákazu veterináři zjistili u divokého prasete, které zastřelili při lovu myslivci. Ačkoli úřady rychle zavedly bezpečnostní opatření, infekce se rozšířila i na chovná zvířata.

Slintavka a kulhavka je vysoce infekční virové onemocnění sudokopytníků, které se na člověka většinou nepřenáší. Nákaza se může přenášet větrem nebo na automobilech či šatech lidí, kteří přijdou do styku s nakaženými zvířaty. Na území České republiky se nemoc vyskytla naposledy v roce 1975.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 13:35