Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –22.3.2010

23. 3. 2011 | Agris

Dovoz brambor se do Česka zvyšuje, soběstačnost je pryč

Tuzemská produkce brambor v posledních letech výrazně klesá, naopak dovoz této základní potraviny se zvyšuje. Česko tak už v pěstování brambor není soběstačné, což může mít v budoucnu nepříznivý vliv na úroveň jejich ceny. Uvedli to zástupci Ústředního bramborářského svazu ČR a Agrární komory, podle kterých čeští zemědělci dávají přednost jiným komoditám.

Ministr Chalupa schválil další projekty v prioritní ose pět

Ministr Životní prostředí - Pro pojem životní prostředí existuje několik definic.klikněte na slovo pro více informací...', 300)" onmouseout=hideddrivetip() href="eslovnik/269"životní prostředí Tomáš Chalupa podepsal žádosti o podporu podané ve XXII. výzvě zaměřené na omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik. Schválil rovněž projekt Kanalizace a Voda - H2O jedna ze základních podmínek života na zemi. Účastní se všech biochemických pochodů v tělech organismů. Důležitý abiotický faktor pro hodnocení stanoviště.

Stav českého chmelařství

České chmelařství má sice více než tisíciletou historii, je známé svoji kvalitou a výjimečností po celém světě společně s kvalitním českým pivem, ale jeho vývojové fáze nebyly vždy snadné a bez problémů. Zatímco na konci dvacátých let minulého století byla Česká republika s výměrou přes 17 tisíc hektarů chmelnic největší pěstitelskou zemí na světě, v současnosti činí plocha 5210 ha. V celosvětové produkci chmele zaujímá ČR až čtvrté místo za Německem, USA a Čínou.

Kontroly zaručených tradičních specialit jsou na veterinářích

V médiích již proběhla informace, že ke dni 14. 3. 2011 nabyla účinnosti čtyři nová nařízení Evropské Komise vztahující se k „Zaručeným tradičním specialitám“. Nařízení byla vydána v souvislosti se zápisem masných výrobků do rejstříku Zaručených tradičních specialit, který vede (EK) a jedná se o Špekáčky, Lovecký salám, Spišské párky a Liptovský salám.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 23. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:57