Agris.cz - agrární portál

Vrcovičtí farmáři zpracují všechno své mléko, o výrobky je zájem

23. 3. 2011 | ČTK

V minimlékárně ve Vrcovicích na Písecku manželé Cibochovi denně zpracují zhruba 300 litrů mléka od svých 25 krav. Vyrábějí tradiční jogurty, tvaroh, přírodní sýry, pomazánky a mléko. Původně měli v nedalekém Písku automat na čerstvé mléko, kvůli klesajícímu zájmu se ale přeorientovali na mléčné výrobky. Prodávají je jak ze dvora tak v několika obchodech.

"Největší zájem mají lidé o jogurty, které tvoří zhruba polovinu naší celkové produkce," řekla ČTK Petra Cibochová. Minimlékárnu koupili na úvěr loni v listopadu, předtím asi pět měsíců měli jinou na zkoušku. Podle Cibochové jsou ale stále ve zkušebním provozu a pořád se něčemu učí.

Vrcovičtí farmáři dodávali stejně jako ostatní chovatelé mléčného skotu mléko velkoodběratelům. Cena za litr mléka však byla velmi nízká a nestačila na pokrytí veškerých nákladů souvisejících s chovem. Na konci roku 2009, kdy zemědělci začali dodávat mléko přímo spotřebitelům v mléčných automatech, se Cibochovi rozhodli automat také vyzkoušet. Zájem byl po několika dnech jeho provozu velký. Dařilo se prodávat celou denní produkci mléka, poznamenal Josef Ciboch.

Odbyt mléka se ale začal snižovat loni po vystoupení hlavního hygienika Michaela Víta, v němž upozorňoval na to, že je třeba mléko z automatů převařit. "Po řadě varovných zpráv v médiích, které, jak se zdá, odradily velkou část zákazníků, klesal prodej z 350 litrů až k pouhým 60 litrům denně," podotkl Ciboch.

Rozhodli se proto, že zkusí vyrábět jogurty a nabízet je ve speciálním automatu v Písku. S ním ale nebyli spokojeni, a tak se soustředili na prodej ze dvora. Začali prodávat i v písecké prodejně zaměřené na zdravou výživu. Pak se farmářům začali ozývat sami obchodníci nebo je oslovovali oni. Díky tomu nyní své mléčné výrobky vozí asi do deseti prodejen. Prodávají i v pražské prodejně Český grunt.

I když je zájem o jejich výrobky velký, neplánuje Josef Ciboch, že by stádo dojnic rozšířil. Už nyní musí mít tři brigádníky, aby všechno zvládli. Jeho manželka hovoří spíš o rozšíření mlékárny. "Ale to je hudba daleké budoucnosti," dodává. Ráda by zkusila vyrábět i tvrdé sýry, které mají delší trvanlivost a mohli by jimi zejména v zimě rozšířit svůj sortiment. Už nyní dělají jogurty s různou příchutí, zkouší je dělat i s ječmenem a jsou zvědavi, jak je lidé přijmou.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:09