Agris.cz - agrární portál

FAO: Letošní globální produkce pšenice vzroste o 3,4 procenta

23. 3. 2011 | ČTK

Světová produkce pšenice v letošním roce proti loňsku díky výrazně zvýšeným cenám potravin zřetelně vzroste. Uvedla to dnes ve svém prvním odhadu pro letošní rok Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Organizace také mírně zvýšila odhad loňské produkce, upozornila však, že zásoby obilí kvůli zvýšené poptávce výrazně klesnou.

Globální produkce pšenice se má zvýšit o 3,4 procenta na 676 milionů tun, zůstane však pod rekordními úrovněmi let 2008 a 2009. Na odhad celé letošní produkce obilnin je podle FAO ještě příliš brzy. FAO dnes také zvýšila odhad loňské produkce pšenice o milion tun na 654 milionů tun a předpověď celkové loňské sklizně obilnin zvedla o osm milionů na 2,237 miliardy tun.

FAO zjišťuje, že zemědělci letos díky zvýšeným cenám obilí oseli ve světě obilím větší plochy. U řady producentů, zejména Ruska, které loni zasáhlo katastrofální sucho, navíc organizace čeká vyšší výnosy než loni. Globální zásoby však letos podstatně klesnou, zejména v důsledku vzestupu poptávky po biopalivech a krmivech.

V Rusku čeká FAO letos zvýšení sklizně pšenice o třetinu na 55 milionů tun. V USA, kde se čeká další růst produkce kukuřice kvůli poptávce po bioetanolu, se produkce pšenice má snížit o šest procent na 56,6 milionu tun, nejnižší úroveň od roku 1970.

Zlepšení sklizně čeká agentura v severní Africe, kde od ledna vládnou politické nepokoje a otřesy. Očekávaná nadprůměrná produkce obilí bude v Egyptě, který je největším světovým dovozcem pšenice.

Světové ceny potravin loni prudce vzrostly a index cen potravin FAO se minulý měsíc vyšplhal na nové rekordní maximum. V prvních třech dnech března však světové ceny pšenice klesly a nyní jsou asi 40 procent pod maximy z března 2008, i když proti loňsku jsou nadále vyšší.

Organizace se obává, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. Minulý týden generální ředitel FAO Jacques Diouf prohlásil, že světu hrozí kvůli růstu cen a snižování zásob potravinářských komodit podobná potravinová krize jako v roce 2008.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:10