Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 3. 2011

24. 3. 2011 | Agris

FAO: Letošní globální produkce pšenice vzroste o 3,4 procenta

Světová produkce pšenice v letošním roce proti loňsku díky výrazně zvýšeným cenám potravin zřetelně vzroste. Uvedla to dnes ve svém prvním odhadu pro letošní rok Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Organizace také mírně zvýšila odhad loňské produkce, upozornila však, že zásoby obilí kvůli zvýšené poptávce výrazně klesnou. Globální produkce pšenice se má zvýšit o 3,4 procenta na 676 milionů tun, zůstane však pod rekordními úrovněmi let 2008 a 2009.

USA zablokovaly dovoz čerstvých potravin z oblasti kolem Fukušimy

Spojené státy jako první země zastavila dovoz čerstvých potravin ze čtyř japonských prefektur kolem jaderné elektrárny Fukušima a stejný krok zvažuje Jižní Korea. Opatření v noci na dnešek našeho času oznámil americký Úřad pro potraviny a léky (FDA). Reagoval tím na obavy z toho, že by se do obchodní sítě mohly dostat potraviny kontaminované únikem radiace po zemětřesení a cunami v severovýchodním Japonsku z 11. března. USA zablokují dovozy mléka a čerstvého ovoce a zeleniny z prefektur Fukušima, Ibaraki, Točigi a Gunma, sdělila FDA.

České značky táhnou stále méně, boduje jen pivo a víno

Když přijde na pivo nebo víno, většinou holdujeme domácí produkci, u elektroniky dáváme naopak přednost výrobkům od zahraničního výrobce. Celkově se ale zájem o zboží tuzemské výroby snižuje. V průzkumu to zjistila společnost Factum Invenio. Zjišťovala, zda lidé hledí na značky nakupovaného zboží a zda dávají přednost těm českým nebo zahraničním.

Vrcovičtí farmáři zpracují všechno své mléko, o výrobky je zájem

V minimlékárně ve Vrcovicích na Písecku manželé Cibochovi denně zpracují zhruba 300 litrů mléka od svých 25 krav. Vyrábějí tradiční jogurty, tvaroh, přírodní sýry, pomazánky a mléko. Původně měli v nedalekém Písku automat na čerstvé mléko, kvůli klesajícímu zájmu se ale přeorientovali na mléčné výrobky. Prodávají je jak ze dvora tak v několika obchodech. "Největší zájem mají lidé o jogurty, které tvoří zhruba polovinu naší celkové produkce," řekla ČTK Petra Cibochová.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 24. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:44