Agris.cz - agrární portál

Výroba sladu loni klesla o osm procent,pivovary ho méně kupovaly

24. 3. 2011 | ČTK

Tuzemské sladovny v loňském roce vyrobily 462.522 tun sladu, což bylo o 5,8 procenta méně než v roce 2009, řekl dnes novinářům člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven Richard Paulů, který je zároveň ředitelem největšího domácího výrobce sladu, Sladoven Soufflet ČR. Hlavním důvodem poklesu výroby sladu byl podle něj především nižší výstav českých pivovarů, které odebraly meziročně méně této základní suroviny pro výrobu zlatavého moku.

Vývoz sladu, který představoval více než polovinu jeho tuzemské produkce, meziročně poklesl o 1,1 procenta na 241.000 tun. Tradičně nejvíce českého sladu se vyváží do Polska, kam směřovala téměř polovina. Druhým nejvýznamnějším odběratelem je Německo se zhruba 15 procentním podílem. Nejvýraznější meziroční nárůst zaznamenal vývoz do Velké Británie, ale také na Kubu, do Ruska a Maďarska. Český slad se vyváží do 41 zemí, kromě tradičních destinací také například na Nový Zéland, na Srí Lanku či do Panamy.

Necelými 74 procenty se na celkové produkci sladu podílely obchodní sladovny, které slad dále prodávají pivovarům. Pivovarské sladovny vyrobily zbývajících 26 procent.

Za posledních šest let se Česká republika stala čtvrtým nejvýznamnějším vývozcem sladu v Evropské unii. Podíl státu na celkovém exportu komodity v rámci EU vzrostl z 5,2 procenta v roce 2006 na loňských 6,4 procenta. Největším producentem sladu v zemi jsou prostějovské Sladovny Soufflet ČR, které se na tuzemské produkci podílejí téměř ze tří čtvrtin, na vývozu pak více než 95 procenty.

Osevní plochy sladovnického ječmene v posledních pěti letech klesají. V loňském roce dosáhly nejnižšího stavu od roku 1989 a zabíraly přibližně 279.000 hektarů. Sladovníci z poklesu ploch ječmene viní mimo jiné podporu pěstování energetických plodin, které v tuzemsku vytlačují z polí tradiční plodiny.

Členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven podle rovněž dnes zveřejněných výsledků vyrobily v loňském roce 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o osm procent méně než v roce 2009.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:44