Agris.cz - agrární portál

Sněmovna podpořila vládu v postoji k zemědělské politice EU

24. 3. 2011 | ČTK

Poslanecká sněmovna dnes podpořila postoj české vlády ke společné zemědělské politice Evropské unie do roku 2020. Stanovisko sněmovny podpořili poslanci napříč stranami, proti nebyl nikdo z nich. Sněmovna nesouhlasí například s tím, aby se přímé platby omezovaly podle kritéria velikosti zemědělského podniku.

"Usnesení je na podporu dosavadního vyjednávání vlády. V podstatě všechny nevládní zemědělské organizace jako jeden muž souhlasí s pozicí vlády," řekl ČTK zpravodaj k tomuto bodu Josef Šenfeld (KSČM). Zároveň podotkl, že pozice vlády je na počátku a jednání ještě budou následovat.

Stanovisko vlády podpořil i stínový ministr zemědělství opoziční ČSSD Michal Hašek. "Jeden kolega dokonce řekl, že to vypadá jako Národní fronta," komentoval Šenfeld jednotné stanovisko sněmovny.

EU zvažuje, že tzv. zastropuje platby pro velké farmy. To by znevýhodnilo české zemědělce, protože průměrná velikost zemědělského podniku je v Česku největší z celé EU, a české farmy by tudíž na změnu dotační politiky doplatily nejvíc. Průměrný zemědělský podnik v Česku dnes hospodaří na výměře 84 hektarů, unijní průměr je přitom 13 hektarů.

České republice se na svoji stranu ale podařilo získat pět spojenců. Kromě Slovenska, Německa a Velké Británie, kde jsou farmy také větší, se překvapivě na českou stranu přidaly také Rumunsko a Itálie s převážně malými podniky. Odpůrci zavedení dotačního stropu tak na půdě Evropského parlamentu získali takzvanou blokační menšinu a při budoucím jednání o společné zemědělské politice by se jim velmi pravděpodobně mělo podařit zabránit tomuto záměru.

Zemědělská politika má podle návrhu, na němž se koncem loňského roku dohodly s ministerstvem zemědělství všechny významné domácí agrární organizace, zůstat i nadále společná. Měly by také být omezeny podpory z národních zdrojů.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 01:00