Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor doporučil uvolnit prodej půdy cizincům

25. 3. 2011 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes doporučil sněmovně, aby schválila novelu devizového zákona, která má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu včetně lesů. Výbor v doprovodném usnesení požádal ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS), aby je informoval o stavu prodeje státní zemědělské půdy a objemu blokovaných pozemků jako státní rezervy zejména pak s ohledem na pozemkové úpravy. ČTK to řekl místopředseda výboru Jiří Papež (ODS).

Zákaz prodeje půdy si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie, výjimka skončí letos v květnu. Nyní podle zákona obyvatelé unie zemědělskou půdu kupovat nesmějí, desítky tisíc hektarů však již vlastní zahraniční firmy, které mají v ČR sídlo. Předloha se vztahuje i na nemovitosti pro bydlení, u nichž výjimka pro Česko už skončila.

Rozpočtový výbor doporučil novelu schválit jen se změnou v účinnosti. Výbor pro evropské záležitosti k novele nevydal žádné doporučení, jeho členové za opozici požadovali novelu zamítnout a požádat vládu o prodloužení výjimky o tři roky.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 02:10