Agris.cz - agrární portál

dTest: Některé konzervy s tuňákem jsou méně kvalitní

25. 3. 2011 | Potravinářská komora

Lidé by při nákupu konzerv s tuňákem měli být opatrní, protože některé jsou méně kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest nechal zkontrolovat 25 konzerv s touto oblíbenou rybou a u některých z nich odborníci zjistili například použití masa z nepravého tuňáka či zvýšený obsah toxického amoniaku. Z některých tuňákových konzerv se navíc linul nepříjemný zápach nebo mělo rybí maso podivnou příchuť.

"Důležitým zjištěním je, že ne ve všech konzervách spotřebitelé naleznou pravého tuňáka, tedy pocházejícího z rodu Thunnus. Tuňáci jsou totiž i tzv. nepraví, pocházející z rodů Sarda a Euthynnus, a zdaleka ne všichni výrobci s touto skutečností spotřebitele seznámí. Zejména pak ti, kteří se pravým tuňákem chlubit nemohou," stojí v tiskové zprávě, kterou dnes ČTK zaslal časopis dTest.

Neúplné údaje se týkají i olejů, ve kterých bývají tuňáci naloženi. Výrobci totiž podle časopisu dTest využívají toho, že jejich povinností není deklarovat konkrétní druh použitého oleje, a často proto uvádějí označení "rostlinný olej". V některých případech ovšem ani uvedení přesného údaje není spolehlivé. "U tuňáka v oleji značky Albert Quality a drceného tuňáka Giana byl namísto deklarovaného sójového oleje použit olej jiný. Tyto výrobky se i s ohledem na další pochybení umístily až na samém chvostu žebříčku hodnocení," uvedl dTest.

U tří výrobků značek Kaiser Franz Josef, Interspar Despar a John West byly podle časopisu dTest naměřeny mírně zvýšené hodnoty amoniaku, což může signalizovat nedostatky při výrobě, jako je například nevhodného zacházení s rybou před zpracováním či neodpovídající skladování konzerv.

"Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že i přes řadu zjištěných nedostatků je na trhu kvalitních tuňáků dostatek. Také mezi drcenými tuňáky lze nalézt dobré výrobky, ačkoliv obecně platí, že se kvalitou pohybují o třídu níž," podotkla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.


Zdroj: Potravinářská komora, 25. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:35