Agris.cz - agrární portál

Změna strategie v boji s morem prasat

24. 3. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Koncepce boje proti prasečímu moru by měla v nejbližší době doznat změny. Hlavní devízou nové koncepce je nahrazení likvidace zvířat vakcinací. Nezbytné nástroje jsou k dispozici. K tomuto výsledku dospěli vědci společně s odborníky z běžné praxe během mezinárodního sympózia Akademie zdraví zvířat, které se uskutečnilo v uplynulém týdnu v německém Wiesbadenu. Diagnostika na bázi PCR (polymerázová řetězová reakce) metod se mezitím zdokonalila tak, že infikovaná zvířata mohou být detekována během velmi krátké doby. Vědcům se rovněž podařilo vyvinout markerovou vakcinační látku, která zvířata ochrání téměř stejně spolehlivě jako dosud používaná vakcína proti kmeni C. Vakcína vyrobená pomocí gentechnických metod s názvem CP7_E2alf by měla podle předpokladů získat povolení k běžné aplikaci až od roku 2014.

Nyní je nutné ještě vyvinout životaschopnou koncepci, jak smysluplně integrovat vakcinaci a diagnostiku do strategie boje s tímto onemocněním v EU. Preventivní vakcinace by se proto již do budoucna neměla provádět. Možné bude pouze nouzové očkování v okolí ohniska nákazy, aby se zabránilo dalšímu šíření původce onemocnění. Nouzovou vakcinaci podporuje i většina ostatních států EU. Předpokladem pro použití nové vakcíny je ale, aby byla vakcinovaná zvířata volně obchodovatelná a to jak na národní, tak také na mezinárodní úrovni. A tady, jak jasně prokázala rozprava na sympóziu, je třeba vykonat ještě velký kus práce při přesvědčování subjektů potravinářské obchodní sítě a jateckých provozů.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 24. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:53