Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –24.3.2010

25. 3. 2011 | Agris

Sněmovna podpořila vládu v postoji k zemědělské politice EU

Poslanecká sněmovna dnes podpořila postoj české vlády ke společné zemědělské politice Evropské unie do roku 2020. Stanovisko sněmovny podpořili poslanci napříč stranami, proti nebyl nikdo z nich. Sněmovna nesouhlasí například s tím, aby se přímé platby omezovaly podle kritéria velikosti zemědělského podniku. "Usnesení je na podporu dosavadního vyjednávání vlády. V podstatě všechny nevládní zemědělské organizace jako jeden muž souhlasí s pozicí vlády," řekl ČTK zpravodaj k tomuto bodu Josef Šenfeld (KSČM). Zároveň podotkl, že pozice vlády je na počátku a jednání ještě budou následovat.

Stát uvolní 300.000 tun obilí pro výrobce krmiv

V letošním roce stát půjčí ze svých rezerv výrobcům krmiv pro hospodářská zvířata až 300.000 tun obilí. Krmiváři budou muset půjčené obilí státu do konce roku vrátit z letošní sklizně. Výrobci krmiv, hlavně chovatelé prasat a drůbeže, se od začátku roku potýkají s nedostatkem obilí vhodného pro zpracování na krmivo. Podle informací ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) však z materiálu, který ministři odsouhlasili, vypadla možnost využití části obilí pro mlýny a všechno obilí má být k dispozici pouze výrobcům krmiv.

Transformace Pozemkového fondu vede ke snížení byrokracie a k úsporám

Restrukturalizace Ministerstva zemědělství a resortních organizací probíhá v několika fázích. Jedna z nich se týká transformace Pozemkového fondu ČR. Tímto krokem by mělo dojít k zeštíhlení byrokratického aparátu, k finančním úsporám a ke zvýšení efektivity práce. Na středečním jednání vlády informoval ministr zemědělství o průběhu přípravy legislativních a organizačních kroků k transformaci Pozemkového fondu ČR.

Zemědělci na Vysočině hlásí po zimě škody hlavně u řepky

Zemědělci na Vysočině hlásí po zimě škody hlavně u řepky. Zástupci některých podniků uvedli, že část porostů budou muset zaorat - někde to bude asi desetina. Další pětině polí s řepkou by ještě mohly pomoci deště, podle farmářů se ale jejich horší stav v každém případě promítne do výnosů. Ozimé obilí podle prvních odhadů přečkalo zimu celkem dobře. Na polích v kraji začínají jarní práce. ČTK dnes zjistila, že zemědělci začali s přihnojováním ozimů a na některých místech už sejí jarní ječmen.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 25. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:07