Agris.cz - agrární portál

IGC: Světová produkce obilí v příští sezoně dosáhne rekordu

25. 3. 2011 | ČTK

Světová sklizeň obilí by měla v nadcházející sezoně od letošního července vystoupit o pět procent na novou rekordní úroveň. Globální zásoby obilnin však zřejmě dál mírně klesnou, protože produkce zůstane nadále o něco nižší než spotřeba, sdělila dnes Mezinárodní rada pro obilí (IGC) ve svém prvním podrobném odhadu pro sezonu 2011/12.

Loňské výpadky produkce ve východní Evropě a dalších oblastech spolu s růstem poptávky vedly k silnému růstu cen obilí a základních potravin, což zvýšilo inflaci v rozvojovém světě a přispělo i k politickým nepokojům na Blízkém východě a v severní Africe. Globální zásoby obilnin klesly na tříleté minimum a podle IGC napětí na trhu zůstane, dokud produkce nepřekročí poptávku.

IGC předpovídá pro celkovou produkci obilí růst na rekordních 1,805 miliardy tun ze 1,726 miliardy tun v sezoně 2010/11. Sklizeň však zůstane těsně pod spotřebou odhadovanou na 1,808 miliardy tun.

Světové zásoby na konci této sezony by měly činit 341 milionů tun, což je nejméně od konce velmi slabé sezony 2007/2008, která vedla ve světě k potravinové krizi. "Globální zásoby na konci příští sezony by měly klesnout jen nepatrně, zůstanou nicméně nízké," uvedla IGC.

Nejvýraznější nárůst sklizně se čeká v Rusku, Spojených státech a v Evropské unii, dále v Kanadě, Kazachstánu a na Ukrajině, uvedl institut. Předpokládá, že rozsah oseté plochy se zvýší o čtyři procenta na 537 milionů hektarů, nejvíce od roku 1998. Z toho více než polovina nárůst připadne na Rusko.

U pšenice čeká IGC nárůst o téměř čtyři procenta na 673 milionů tun, což bude stále zřetelně pod rekordními úrovněmi let 2008 a 2009. Sklizeň kukuřice by se měla zvýšit o o 33 milionů tun na rekordních 841 milionů tun, což bude milion tun pod očekávanou spotřebou.

V posledních letech ve světě silně roste zejména poptávka po kukuřici. Vzhůru ji žene rozšiřování produkce biopaliv ve Spojených státech a zvýšené využití jako krmivo v rozvojovém světě, kde postupně roste spotřeba masa.

Tento týden předpověděla výrazný růst sklizně obilí a konkrétně pšenice i Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). I ta ale upozornila, že zásoby obilí kvůli rostoucí poptávce dál klesnou.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:38