Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –25.3. – 27.3.2010

28. 3. 2011 | Agris

Nastává boj o mléko, mlékárny se o něj přetahují

Mléčná krize v roce 2009 byla jen vyvrcholením situace v chovu dojnic. I na Rakovnicku stavy radikálně poklesly. Za osm celých čtyři setiny haléře za litr dodávalo letos v lednu Družstvo vlastníků Agro Malinová mléko do mlékárny prostřednictvím Mlékařského družstva Kralovice. I když je to jedna z nejnižších cen (Madeta dává za litr 8,40, Sedlčany 8,27 Kč), pro dodavatele to znamená mírné zlepšení.

Každý čtvrtý žampion v EU je vypěstován v Polsku

V Polsku loni vyrostlo čtvrt milionu tun žampionů. Podle šéfa Svazu pěstitelů hub Krystiana Szudyga to předsavuje více než šestiprocentní nárůst oproti roku 2009, kdy Poláci na trh dodali 235 tisíc tun bílých hub. S touto bilancí je Polsko podle Szudygy první v Evropské unii. Státy EU vypěstují milion tun žampionů ročně. Dlouho bylo největším pěstitelem Nizozemsko. Ještě v roce 2000 tam vyrostlo 275 tisíc tun žampionů, ale v roce 2008 už Holanďané vyprodukovali jen 255 tisíc tun.

Zemědělci se těší na dobrou úrodu

Letošní zima nezpůsobila sadařům a ovocnářům vážnější škody. Spokojení jsou zatím i zemědělci. Mráz a sucho, tak z větší části vypadalo letošní zimní počasí. Pole jsou však i přesto v současné době poměrně dobře zavlažená. Přispěly k tomu i nedávné deště s poměrně vysokými jarními teplotami. Zemědělci proto předpovídají dobrou úrodu.

Zemědělský výbor doporučil uvolnit prodej půdy cizincům

Sněmovní zemědělský výbor dnes doporučil sněmovně, aby schválila novelu devizového zákona, která má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu včetně lesů. Výbor v doprovodném usnesení požádal ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS), aby je informoval o stavu prodeje státní zemědělské půdy a objemu blokovaných pozemků jako státní rezervy zejména pak s ohledem na pozemkové úpravy. ČTK to řekl místopředseda výboru Jiří Papež (ODS).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 28. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:53