Agris.cz - agrární portál

Rybáři začali lovit třeboňský rybník Svět

28. 3. 2011 | ČTK

Zhruba 30 rybářů dnes začalo s výlovem rybníka Svět. Podle předpokladů by měli vylovit zhruba 170 tun ryb, to je zhruba stejně jako před více než dvěma lety, kdy se lovil naposledy. ČTK to řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Hld. Jan Hůda. Rybník o rozloze 215 hektarů se bude lovit až do pátku.

Zhruba 80 až 85 procent úlovku by měli tvořit kapři. V rybářských sítích by měli uvíznout i amuři, tolstolobici, candáti a štiky. V rybníku jsou nasazeni i sumci, ale rekordně velké kusy se podle Hůdy letos očekávat nedají. Největší kus může mít kolem 150 centimetrů. Po ukončení výlovu se do Světa vrátí, stejně jako menší ryby, například candáti a štiky. Rybáři je nechají ještě vyrůst. Zbytek produkce půjde na prodej.

Rybářství Třeboň je největším producentem ryb v zemi. S jarními výlovy začalo v polovině března. Lovit bude až do konce dubna. Počítají s celkovou produkcí zhruba 200 tun tržních ryb, více než loni.

Rybník Svět je sedmým největším rybníkem Třeboňska. Vybudoval ho Jakub Krčín z Jelčan v 70. letech 16. století. Původně měl rozlohu 380 hektarů a jmenoval se Nevděk. Ale po povodni v roce 1611 byl rozdělen na rybníky Opatovický a Svět. Nachází se na jižním okraji Třeboně a jeho hráz se stala významnou součástí městského opevnění. V současnosti se kromě chovu ryb využívá i k rekreaci a sportu.


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:56