Agris.cz - agrární portál

Potravináři by uvítali zvýšení cen potravin o 8 až 10 procent

29. 3. 2011 | ČTK

Pro výrobce potravin by bylo v současnosti optimální zvýšení cen potravin o osm až deset procent, řekl dnes na Žofínském fóru prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Ceny potravinářských komodit v posledních měsících vzrostly o desítky procent, zvyšuje se také cena dalších vstupů. Zdražování potravin v tuzemsku podle Tomana brzdí svým tlakem na nízké ceny obchodní řetězce.

"Obchodníci by pak toto zvýšení cen měli akceptovat a je spotřeba, aby si spotřebitelé zvykli, že potraviny nemohou stále fungovat jako sociální polštář, tedy že jejich ceny budou za každou cenu nízké, a to tak, že na úkor výrobců a zemědělců," uvedl Toman. Kromě ceny komodit potravinářům stále rostou ceny energie, pohonných hmot či lidské práce.

"Ceny zemědělských komodit na burzách v posledních několika letech prudce rostou," podotkl šéf Potravinářské komory. Jako příklad přitom uvedl kukuřici, jejíž cena v Evropské unii meziročně vzrostla více než o polovinu. Téměř o pětinu zdražilo v Evropě například také máslo. Růst cen je celosvětový. Například v jižní Americe se podle Tomana meziročně zvýšila cena hovězího masa téměř o 90 procent.

Toman v souvislosti s rostoucími cenami komodit upozornil na rizika spojená se zvyšováním dovozu potravin. "Je více než zřejmé, že vystavit se takřka absolutní závislosti na dovozech se musí zákonitě projevit nejen v omezení domácí potravinářské, ale i zemědělské výroby, ale také na zvýšení cen pro konečného spotřebitele," řekl.

Světové ceny potravin loni prudce vzrostly a index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) se minulý měsíc vyšplhal na nové rekordní maximum. Organizace se obává, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. V polovině března generální ředitel FAO Jacques Diouf prohlásil, že světu hrozí kvůli růstu cen a snižování zásob potravinářských komodit podobná potravinová krize jako v roce 2008.


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:27