Agris.cz - agrární portál

Potraviny na českém trhu je prý třeba brzy zdražit. Až o deset procent

29. 3. 2011 | iHNed.cz

Spotřebitelé by si měli zvyknout, že potraviny nemohou fungovat jako sociální polštář, tvrdí šéf Potravinářské komory.

Pro výrobce potravin by bylo v současnosti optimální zvýšení cen potravin o osm až deset procent, řekl v pondělí na Žofínském fóru prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Ceny potravinářských komodit v posledních měsících vzrostly o desítky procent, zvyšuje se také cena dalších vstupů. Zdražování potravin v tuzemsku podle Tomana brzdí svým tlakem na nízké ceny obchodní řetězce.

"Obchodníci by pak toto zvýšení cen měli akceptovat a je potřeba, aby si spotřebitelé zvykli, že potraviny nemohou stále fungovat jako sociální polštář, tedy že jejich ceny budou za každou cenu nízké, a to tak, že na úkor výrobců a zemědělců," uvedl Toman. Kromě ceny komodit potravinářům stále rostou ceny energie, pohonných hmot či lidské práce.

Trpí i malobchodníci

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka novinářům řekl, že obchodníci podobné cenové požadavky od výrobců potravin očekávali. "My je samozřejmě respektujeme, protože ceny potravin rostou na celém světě," uvedl Juračka. Ziskovost podle něj nyní potřebují zvýšit nejen zemědělci a výrobci potravin, ale také maloobchodníci, protože polovina z nich je ve ztrátě. "U potravin je naše ziskovat do jednoho procenta, což při rostoucích nákladech na energie a dopravu nelze udržet," podotkl Juračka. Obchodníci tak podle něj nemohou očekávaný nárůst cen potravin tlumit na úkor svých marží.

"Ceny zemědělských komodit na burzách v posledních několika letech prudce rostou," podotkl šéf Potravinářské komory. Jako příklad přitom uvedl kukuřici, jejíž cena v Evropské unii meziročně vzrostla více než o polovinu. Téměř o pětinu zdražilo v Evropě například také máslo. Růst cen je celosvětový. Například v jižní Americe se podle Tomana meziročně zvýšila cena hovězího masa téměř o 90 procent.

Závislost na dovozu může ceny ještě zvýšit

Toman v souvislosti s rostoucími cenami komodit upozornil na rizika spojená se zvyšováním dovozu potravin. "Je více než zřejmé, že vystavit se takřka absolutní závislosti na dovozech se musí zákonitě projevit nejen v omezení domácí potravinářské, ale i zemědělské výroby, ale také na zvýšení cen pro konečného spotřebitele," řekl.

Světové ceny potravin loni prudce vzrostly a index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) se minulý měsíc vyšplhal na nové rekordní maximum. Organizace se obává, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. V polovině března generální ředitel FAO Jacques Diouf prohlásil, že světu hrozí kvůli růstu cen a snižování zásob potravinářských komodit podobná potravinová krize jako v roce 2008.


Zdroj: iHNed.cz, 29. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:16